full screen background image

Dr. Diana Iliescu: “Este foarte bine ca părinții să înțeleagă importanța vaccinării copiilor!”

viva cafe radauti iliescu     La Rădăuți s-au înregistrat, miercuri după-amiază, 35 de grade Celsius.

La serviciul de primire a urgenţelor de la Spitalul Municipal s-au prezentat doisprezece pacienţi ale căror afecţiuni cronice s-au manifestat mai pregnant din cauza căldurii.

Pacienţii  care au ajuns la UPU au acuzat în general simptome de lipotimie, spasmofilie, dar şi acutizări ale bolilor cardio-vasculare şi pulmonare.

Din fericire, nu s-au înregistrat cazuri mai grave.

Dr. Diana Iliescu, medic coordonator punct de lucru Rădăuți din Direcţia de Sănătate Publică Suceava, a vorbit la VIVA FM, despre cum să facem față temperaturilor ridicate, cum este recomandat să ne îmbrăcăm în zilele caniculare, ce alimente și ce băuturi trebui consumate pentru a ne feri de incidente.

“Sunt mai multe posibilități ca să facem față acestor temperaturi ridicate. Și aș spune, în primul și în primul rând, să nu ne expunem la soare în intervalul orar 11 – 17. Acest sfat este dat îndeosebi pentru persoanele vârstnice, copiii mici, persoanele care suferă de boli cronice, mai ales cardiace și pulmonare, dar și pentru cei care vor să se expună la soare ca să se bronzeze, sau care vor să meargă prin oraș în acest interval. Dacă este obligatoriu să ieșim în intervalul orar de care am amintit, recomand: capul acoperit cu pălărie, ochelari de soare, haine ample de culori deschise, din materiale naturale (bumbac, in, mătase). Înaintea expunerii la soare chiar în alt interval orar trebuie să folosim creme de protecție și să nu dureze prea mult această expunere la soare. Apoi ar fi consumul de lichide, care dacă în general se recomandă doi litri de apă pe zi, în perioada caniculei putem bea fără grijă până la patru litri de apă pe zi sau chiar mai mult, dacă transpirăm mai mult. Să nu facem activitate fizică în acest interval orar. Să consumăm dintre lichide mai ales apă sau ceaiuri nu foarte reci, la temperatura camerei. Nu se recomandă băutul băturilor alcoolice, nici chiar vin și bere, băuturi cu cofeină, cafea, cola, și nici băuturi carbogazoase. Ca alimente, îndeosebi fructele și legumele bogate în apă. Roșii de exemplu, aș recomanda dintre legume, și dintre fructe, pepenele care știm, conține multă apă și hidratează bine. A nu se consuma grăsimi și dulciuri.”

De asemenea, mai ales în această perioadă cu temperaturi extreme, trebuie să avem grijă de unde cumpărăm alimentele, cum le depozităm și cum le preparăm.

Medicul Diana Iliescu recomandă spălarea fructelor și a legumelor care urmează a fi consumete, numai sub jet de apă potabilă și depozitarea lor în frigider, însă în cutii separate, și nu alături de alte alimente fie ele crude sau gătite.

Apa, care poate fi consumată în cantitate de până la patru litri pe zi, trebuie să fie potabilă, din sursă verificată.

“În primul și în primul rând, aș insista asupra apei de băut. Să fim siguri că apa pe care o bem este potabilă. Fântânile. Pentru că apa de la rețea, în 99 % din cazuri este o apă bună de băut, este verificată. Doar în cazul unor defecțiuni ale rețelei pot să apară probleme cu această apă. Dar fântânile trebuie foarte bine construite, curățate, verificate, cu perimetru de protecție, să vedem dacă nu sunt în apropierea latrinelor, în apropierea gropilor de depozitare a deșeurilor. În afara apei care poate duce la izbucniri epidemice ale unor afecțiuni digestive, bineînțeles, alimentele. Alimentele care pot fi infectate de la origine, și aș da un exemplu clasic, și anume ouăle de rață sau gâscă, care sunt infectate cu salmonela și care nu se recomandă în niciun caz a fi utilizate în alimentația publică și colectivă, dar și în alimentația individuală se recomandă numai fierte tari. Fierte minimum 10 minute, nicidecum în creme, maioneză, prăjituri. Acesta ar fi un exemplu de aliment infectat de la origine. Aș mai da exemplu carnea de porc cu trichină, care de asemenea, porcul fiind bolnav, carnea e infectată de la origine. Dar nu sunt cele mai frecvente cazurile cu această problemă. Infectarea alimentelor se produce pe parcurs. De la origine până la consumator, și anume prin mâini murdare. Mâinile lucrătorilor care prepară alimente. Prin suprafețe de lucru murdare. Prin ustensile de lucru murdare. Apoi spălarea legumelor și fructelor, pentru că în acest sezon se consumă mai multe legume și fructe, spălarea lor se face, atenție!, numai sub jet continuu de apă potabilă. Trebuie să avem, de asemenea, grijă la gătirea alimentelor și la păstrarea lor. Alimentele trebuie gătite prin fierbere, fierberea distrugând cea mai mare parte, 99,9 % din germeni. După fierbere, răcire bruscă. Deci, nu răcire la temperatura camerei și păstrare în frigider. Este bine ca alimentele să fie preparate la fiecare masă, Dacă nu se pot prepara la fiecare masă, se răcesc brusc, se pun la frigider. În frigider să nu păstrăm alimente crude lângă alimente preparate. De exemplu carne lângă prăjituri. Trebuie să avem grijă la existența muștelor care au foarte multă importanță în transportul germenilor.”

Dr. Diana Iliescu, medic coordonator punct de lucru Rădăuți din DSP Suceava, a vorbit, la VIVA FM, și despre importanța vaccinării copiilor.

Vaccinurile au un rol foarte important în îngrijirea sănătăţii copilului mic, pentru că acestea îl vor ajuta să evite, pe parcursul vieţii, foarte multe afecţiuni.

Imediat după naştere, bebeluşii sînt protejaţi de unele boli datorită anticorpilor din sînge, cu care sînt înzestraţi în viaţa intrauterină.

Cantitatea acestor anticorpi proveniţi din timpul sarcinii se diminuează în timp, iar copilul devine vulnerabil.

De aceea, acţiunea vaccinurilor este benefică şi ajută organismul să se apere împotriva bacteriilor sau virusurilor care provoacă boli precum rubeolă, rujeolă, difterie, oreion, tuse convulsivă sau tuberculoză, în sensul stimulării organismului pentru a produce anticorpi.

Odată activaţi, aceşti anticorpi rămîn în corp şi sunt gata de acţiune atunci când apare pericolul unei boli reale.

În Romania, copiii sunt vaccinaţi gratuit, după o schemă numită Programul Naţional de Imunizări şi cuprinde şapte vaccinuri mai importante.

“Mai ales din aprilie 2015, au survenit niște schimbări, și anume nu în vaccinurile care se administrează, ci în ritmul lor de administrare. Vaccinuri se fac, după cum se știe, la naștere, apoi la două luni, la patru luni, și înainte era la un an. Acum, la unsprezece luni. La două, patru și unsprezece luni se face un vaccin hexavalent care conține componente împotriva difteriei, tuse convulsive, tetanosului, hemofilus influente, antipolio și antihepatitic B. Este foarte bine ca părinții să înțeleagă importanța vaccinării copiilor. Și, deși nu îmi doresc să existe cazuri, Doamne ferește!, de poliomielită sau difterie în țara noastră, părinții care refuză să-și vaccineze copiii, dacă ar vedea un singur caz din aceste afecțiuni, ar tremura de frică și și-ar duce copiii la vaccinare. Vaccinurile aduc un aport nemaipomenit în sănătatea individului și a colectivității. Mai departe, vaccinarea se face împotriva rujeolie, oreionului și rubeolei la douăsprezece luni și la cinci ani. Apoi se face vaccinare la șase ani cu vaccin tetravalent tot pentru difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielită, și la 14 ani împotriva difteriei și tetanosului. Dar o altă schimbare este faptul că aceste vaccinuri de la 6 și 14 ani nu se mai fac în școli, în campanii școlare așa cum se făceau până acum, ci de anul acesta se fac tot prin medicii de familie. Deci, și copiii mai mari trebuie duşi la medicii de familie, pentru a primi aceste vaccinuri.”

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuți

comments

comments