full screen background image

Președinții României și Republicii Moldova, la Suceava (foto)

Viva News ioh   16.15 – Președinții au vizitat Cetatea de Scaun a Sucevei.

După vizită, Iohannis a scris, pe o rețea de socializare:

“Am vizitat astăzi Cetatea de Scaun a Sucevei, una dintre cetățile medievale din România cu o puternică încărcătură simbolică pentru istoria noastră. Am rămas plăcut impresionat de ambianța care evocă vremurile din perioada domniei lui Ștefan cel Mare, atmosferă care încă se păstrează și pe care o simte orice vizitator. România puternică în Europa și în lume înseamnă o țară care își apără valorile, simbolurile, dar și bunurile naționale, o țară care știe să-și protejeze patrimoniul.”

 

15.00 – Cei doi preşedinţi sunt la Conacul Domnesc, la un dineu oficial în cadrul căruia vor prezenta momente artistice Sofia Vicoveanca, Ion Suruceanu și ansamblul “Arcanul”, dar și alte trupe de dansuri tradiționale ale minorităților din județul Suceava.

După ce vor lua împreună masa, Iohannis şi Timofti vor vizita Cetatea de Scaun a Sucevei, în jurul orei 16.15.

Invitații vor părăsi judeţul Suceava după ora 17.

 

14.16 – A început conferinţa de presă comună a celor doi preşedinţi.

Declaraţiile de presă au durat 10 minute.

În alocuţiunea de presă susţinută în Aula Universităţii “Ştefan cel Mare”, preşedintele  Klaus Iohannis a declarat că România va continua să susţină politic şi economic Republica Moldova.

Potrivit lui, aceasta este singura cale pentru parcursul european al ţării vecine.

Iohannis: “România va fi mereu de partea dumneavoastră, domnule președinte. Cred cu tărie că Republica Moldova își poate împlini destinul doar în Uniunea Europeană. Vom fi alături de cetățenii Republicii Moldova oricât de mult efort va trebui să depunem și oricât va dura. Sunt, totodată, convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci și în comuniune.”

Iohannis: “Consolidarea statalității înseamnă în primul rând asumarea în practică a valorilor și principiilor europene fără de care nu poate exista integrare deplină. Combaterea corupției, stabilitatea economică și întărirea instituțiilor reprezintă singura cale de succes. O spun din nou: Moldova are o mare șansă pe care noi n-am avut-o la momentul aderării. Această șansă se numește România, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astăzi cel mai redutabil susținător al Republicii Moldova în procesul de integrare.”

Iohannis: “Faptul că partidele proeuropene au reușit să câștige orașe importante, inclusiv Capitala, demonstrează dorința cetățenilor de a îmbrățișa și de a-și însuși valorile europene și hotărârea pentru susținerea parcursului european. Sperăm cu toții că această opțiune manifestată la alegerile locale se va concretiza foarte curând în constituirea unui guvern de coaliție, cu o clară orientare proeuropeană, decis să continue reformele începute în Republica Moldova.”

La rândul său preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că are în vedere dezvoltarea unor parteneriate în domeniul situaţiilor de urgenţă şi al frontierelor de stat, ce urmează să fie modernizate.

Președintele moldovean a precizat că a discutat cu Iohannis despre proiectele comune, aflate în diferite faze de implementare.

De asemenea, a afirmat necesitatea formării unui nou guvern la Chișinău.

Timofti: “Îmi doresc ca la Chișinău să fie format un nou guvern, care să pună în aplicare planurile pe care le avem”.

 

13.55 – Ceremonia de acordare a titlului de “Doctor Honoris Causa” al USV, preşedintelui Nicolae Timofti, a luat sfârşit.

Urmează o declaraţie comună de presă.

 

13.41 – A luat cuvântul preşedintele României, Klaus Iohannis.

“Am ţinut să fiu prezent cu dumneavoastră, astăzi, la Suceava, pentru a împărtăşi împreună bucuria şi emoţia acestui eveniment cu totul special. Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, omologului meu, domnului Nicolae Timofti, de către Universitatea Ştefan cel Mare reprezintă un moment deosebit pentru mediul academic, dar şi pentru relaţia dintre cele două state de limbă română. Salut, aşadar, decizia Senatului universităţii şi le mulţumesc iniţiatorilor.”

 

13.20 – Preşedintele Republicii Moldova rosteşte cuvântul de răspuns după primirea titlului.

“Sunt emoţionat şi extrem de onorat să mă aflu aici, cu dumneavoastră, în prezenţa preşedintelui României. Acest titlu, pe care cu atâta amabilitate mi-l acordă Universitatea Ştefan cel Mare, îl primesc ca expresia acelor legături străvechi păstrate cu sfinţenie în inimile noastre, contrar graniţelor administrative trasate abuziv în trecut. În calitatea mea de nou membru al Universităţii Ştefan cel Mare sunt mândru să îi am drept colegi pe reputatul şi regretatul savant Eugen Coşeriu, pe academicienii Mihai Cimpoi şi Ion Bostan, originari, ca şi mine, din partea cealaltă a Moldovei. Mă simt fericit, alături de alte 60 de personalităţi, profesori şi academicieni, din România şi de peste hotare, care s-au învrednicit de titlul de Doctor Honoris Causa al universităţii noastre.”

 

13.18 – Preşedintele Senatului USV, conf.univ.dr. Liviu Gheorghe Popescu, a dat citire (în limba română şi în limba latină) hotărârii de conferire a titlului de “Doctor Honoris Causa” al USV, preşedintelui Nicolae Timofti.

“Având în vedere aprobarea în cadrul Senatului a propunerii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, avizată în Consiliul de Administraţie, în conformitate cu prevederile regulamentului de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, în baza Cartei Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, se hotărăşte conferirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, Excelenţei Sale, domnului Nicoale Timofti, preşedintele Republicii Moldova, pentru merite deosebite în promovarea parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova, pentru contribuţia sa la aprofundarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi România, precum şi pentru atenţia deosebită pe care o acordă preşedinţia educaţiei şi formării tinerei generaţii.”

 

12.59 – A luat cuvântul rectorul USV, Valentin Popa.

“USV este prima universitate românească vizitată de Excelenţa sa, preşedintele Modovei, domnul Nicolae Timofte. Şi ce universitate ar fi fost mai nimerită decât cea care poartă numele marelui domnitor moldovean Ştefan cel Mare? Şi pentru domnul Iohannis este prima universitate românească pe care o vizitează de la preluarea oficială a funcţiei.”

Rectorul Popa citeşte un “Laudatio” în onoarea preşedintele moldovean.

 

12.54 – Ceremonia de acordare a titlului de “Doctor Honoris Causa” al USV, preşedintelui Nicolae Timofti, a început cu intonarea imnurilor Republicii Moldovei şi României.

În deschidere a vorbit prorectorul cu imaginea USV – prof.univ.dr. Ștefan Purici, care a urat bun venit celor doi şefi de stat, după care cei prezenţi au ascultat imnul universităţii sucevene.

 

12.20 – Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, au ajuns la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava.

Cei doi au fost întâmpinaţi de numeroase oficialităţi, printre care parlamentari de Suceava – Alexandru Băişanu, Sanda Maria Ardeleanu, Gheorghe Flutur şi Ovidiu Donţu.

Sunt prezenţi şi prefectul Constantin Harasim şi primarul Sucevei, Ion Lungu.

De asemenea, la primirea oficială a asistat şi ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, dar si fosta şefă ministerului, Ecaterina Andronescu.

Imediat după aceea, a sosit şi Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţiului, ÎPS Pimen.

În aceste momente, cei doi preşedinţi discută, în biroul rectorului USV, Valentin Popa.

 

Eveniment de prestigiu, marţi, la Suceava.

Universitatea “Ștefan cel Mare” (USV) este gazda președintilor român și moldovean, Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti.

Timofti va primi titlul “Doctor Honoris Causa” al USV, pentru merite deosebite în promovarea parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova, pentru aprofundarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi România, precum şi pentru atenţia pe care o acordă educaţiei şi formării tinerei generaţii.

Senatul USV a hotărât acordarea acestui prestigios titlu lui Timofti în anul 2013, la propunerea Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, dar viața politică tumultuoasă și problemele cu care s-a confruntat Republica Moldova nu au făcut posibilă deplasarea președintelui pentru a obține această diplomă.

Primirea invitaților a fost făcută la ora 12, pe esplanada USV, de către rectorul Valentin Popa, după care va urma festivitatea de decernare (ora 12.45), care va avea loc în Aula E.

Măsurile de pază luate de SPP sunt extrem de stricte, intrarea fiind permisă numai pe bază de invitație.

Cei doi președinți vor vizita (de la ora 12.15) o expoziție de drapele şi medalii, după care vor participa la conferința comună de presă (ora 14).

De la ora 15, în cinstea invitaților va fi organizat un dineu la Conacul Domnesc, în cadrul căruia vor prezenta momente artistice Sofia Vicoveanca, Ion Suruceanu și ansamblul “Arcanul”, dar și alte trupe de dansuri tradiționale ale minorităților din județul Suceava.

Întâlnirea Iohannis – Timofti cuprinde şi o vizită la Cetatea de Scaun, la ora 16.15.

Invitații vor pleca în jurul orei 17.

comments

comments