full screen background image

Camera de Comerţ şi Industrie a finalizat un proiect pentru sprijinirea și consolidarea mediului de afaceri din regiunile de frontieră

ccisv      Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, în calitate de aplicant al proiectului cu finanţare europeană, intitulat „Joint Business Support Centre – Instrument for fostering development of entrepreneurship in Ro-Ua-Md cross-border area (Jo.B.S. Center)”, Cod MIS-ETC: 1934, a finalizat implementarea acestui proiect.

Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie Bucovina (Ucraina), Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălţi (Republica Moldova) şi Asociaţia de Dezvoltare Economică şi Regională ”ADER” (România) pe o perioadă de 22 luni, în intervalul Septembrie 2013 – Iulie 2015.

Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat sprijinirea și consolidarea mediului de afaceri din regiunile de frontieră, prin promovarea de parteneriate economice şi implementarea de soluţii inovatoare pentru dezvoltarea IMM-urilor din regiunea transfrontalieră.

Descrierea principalelor activități și a rezultatelor proiectului:

I. Realizarea studiului „Identificarea nevoilor de formare în zona transfrontalieră RO-UA-MD”
Studiul s-a desfăşurat în cadrul regiunii transfrontaliere Suceava – Cernăuţi – Bălţi, pe un eşantion de 320 de persoane intervievate pe baza chestionarelor și prin aplicarea unui număr de 36 ghiduri de interviu, persoanele vizate fiind  antreprenori şi angajaţi cu funcţii de conducere în cadrul IMM-urilor.

II. Organizarea Workshop-ului „Formarea profesională şi parteneriatele strategice – o soluţie pentru dezvoltarea economică a regiunii transfrontaliere RO-UA-MD”
Activitatea a constat în organizarea Workshop-ului în fiecare regiune, respectiv în data de 23.04.2014 la Cernăuţi, 30.04.2014 la Suceava şi în data de 8.05.2014 la Bălţi, la care au participat un număr de 205 persoane.

III. Creare platformă e-learning şi pagina web
Portalul www.jobs-centre.eu este un site web pe o platformă Drupal, compusă din multiple module care asigură o funcţionalitate multiplă. Pe acest site se găsește o secțiune ”Catalog firme” în care sunt promovate online peste 30 de firme din diverse domenii de activitate și o secțiune ”Târg virtual” în care sunt organizate târguri expoziționale online. Platforma e-learning creată, http://jobs-centre.eu/ este un instrument de comunicare şi permite furnizarea unei soluţii de instruire prin mijloace electronice.

IV. Organizarea sesiunilor de training
S-au organizat în fiecare regiune de graniţă cursuri la care au participat 378 administratori/angajaţi din cadrul a 260 IMM-uri din zona transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova.

V. Organizare Forumuri economice internaţionale
S-a organizat în fiecare regiune forumul economic internaţional “Dezvoltarea parteneriatelor de afaceri în regiunea de graniță RO-UA-MD”, care s-a adresat atât IMM-urilor din regiunea transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova, cât şi instituţiilor şi organizaţiilor ce sprijină activitatea IMM-urilor. Au fost prezenţi 220 reprezentanţi ai mediului de afaceri.

VI. CENTRUL DE AFACERI TRANSFRONTALIER – Jo.B.S.CENTRE (Joint Business Support Centre)
Crearea Centrului de Afaceri a presupus renovarea şi dotarea pe o suprafaţă de 600 mp a fostei mansarde CCI Suceava, renovarea fațadei clădirii și crearea de noi locuri de parcare. În cadrul centrului de afaceri se vor promova: organizarea de forumuri economice/workshop-uri/simpozioane/conferințe/seminarii/mese rotunde; organizarea de cursuri/training-uri ș organizarea de evenimente de prezentări de firme; asigurare spațiu expozițional; închirierea de săli pentru alte evenimente.

În cadrul centrului de afaceri, sunt disponibile 9 standuri expoziționale pentru promovarea firmelor din zona transfrontalieră.

Pentru mai multe informații, vă puteţi adresa lui Lucian Gheorghiu, Manager de proiect, tel. 0230.521506, fax: 0230.520099, e-mail: cci@ccisv.ro, web: www.ccisv.ro

Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program.

comments

comments