full screen background image

Francisc Tadeus, Președintele Asociației de Kinetoterapie din Bucovina: “Kinetoterapia își are locul în foarte multe afecțiuni!”

viva cafe tadeus     Kinetoterapia este o terapie realizată cu ajutorul mișcării, prin care se ȋncearcǎ sǎ se restabileascǎ anumite funcții ale corpului.

Kinetoterapia nu este sinonimǎ cu gimnastica medicalǎ, deși o ȋnglobeazǎ. Ea utilizeazǎ mișcarea, pentru a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului, tulburare care poate duce la apariția anumitor boli.

Kinetoterapia ȋncearcǎ sǎ stimuleze ȋntregul potențial al corpului, pentru a elibera energie.

Tocmai de aceea kinetoterapeuții ȋncearcǎ sǎ stimuleze pacientul din trei sau chiar patru perspective: fizicǎ, chimicǎ, emoționalǎ și uneori spiritualǎ.

Ȋn cadrul ședințelor de kinetoterapie, pe lȃngǎ stimularea fizicǎ, specialiștii căutǎ și anumite dezechilibre ale organismului care stau, de obicei, ȋn spatele problemelor de sǎnǎtate.

Despre toate acestea a vorbit, în studioul VIVA FM Rădăuți, dr. în științe, kinetoterapeut Francisc Tadeus, președintele Asociației de Kinetoterapie din Bucovina, cu sediul în Suceava, și cadru universitar, la Suceava, în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport, departamentul de Sănătate și Dezvoltare Umană, Balneofizioterapie, Kinetoterapie și Motricitate specială.

“Știu ce se întâmplă la nivel național și cum se prezintă situația în România. De aceea aș îndrăzni să spun că într-adevăr kinetoterapia, recuperarea prin gimnastică (ar însemna, cu alte cuvinte), este greu abordabilă, se cunoaște foarte puțin despre dânsa, pentru că este un domeniu mai nou la noi, în România, și de aceea foarte multă populație nici nu știe cu ce se ocupă, ce tratează, ce face, este confundată de cele mai multe ori cu masajul. Ori, kinetoterapia este, cum am zis, tratament pe bază de mișcare. Kinesis = mișcare, terapia = mișcarea terapeutică prin gimnastică. Ori, masajul este o prelucrare, o frământare a țesutului moale, a mușchilor corpului uman. Sigur, este o ramură a medicinei, noi ca și kinetoterapeuți nu avem dreptul să stabilim un diagnostic clinic, ci doar unul funcțional. Deci, pacientul vine eventual cu un diagnostic, chiar dacă vine cineva pentru prima dată, nu știe unde să meargă prima dată, chiar dacă vine la noi, atunci avem datoria să putem stabili. Dar pentru a putea stabili un diagnostic clar, îl trimitem la un medic specialist sau medicul de familie, astfel încât să ne fie și nouă clar ce se întâmplă cu el, de ce suferă, astfel încât să putem ști cum abordăm sau pe ce punem accent în această recuperare, în problema pe care o are pacientul”.

Francisc Tadeus a vorbit şi despre afecţiunile care pot fi ameliorate prin kinetoterapie.

”Kinetoterapia își are locul în foarte, foarte multe afecțiuni traumatice, ortopedice, ginecologice, cardiologice, respiratorii, reumatologice, pediatrice. Printre cele mai des întâlnite afecțiuni putem spune că ar fi cele neurologice, accidentele vasculare cerebrale, scleroza multiplă, apoi deviațiile de postură ale copiilor, ca scolioza, cifoza, lordoza, care sunt așa cum am spus, încă din perioada copilăriei, și dacă nu sunt tratate, nu sunt abordate terapeutic, ulterior pot crea foarte mari probleme”.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuți

comments

comments