full screen background image

Grecia a intrat în incapacitate de plată

grecia steag     Grecia nu a platit tranşa de împrumut de 1,6 miliarde de euro către FMI şi a intrat în incapacitate de plată, informează B1 TV.

Miniştrii de Finanţe din zona Euro au respins cererea guvernului de la Atena de a prelungi planul de asistenţă. Liderul Eurogrupului a declarat că cererea Greciei nu a putut fi acceptată, deoarece elenii au refuzat până acum toate propunerile făcute.

Grecia devine astfel prima economie dezvoltată care intră în incapacitate de plată faţă de FMI.

“Incapacitatea de plată se extinde și în sectorul privat. Guvernul va fi forțat să negocieze cu Comisia Europeană pentru a ajunge la un acord în ceea ce privește pensiile și TVA. Au probleme foarte mari cu veniturile care nu pot fi colectate, au cheltuieli mari, bugetul de stat nu poate fi alimentat pentru că șomajul e ridicat în Grecia. Economia își revine foarte greu. exporturile sunt negative. tarile ue cu probleme financiare bani nu pot fi ajutate la nesfarsit imprumutandu-le”, spune Valentin Ionescu, consultant in management.

“Situația în Grecia e foarte tensionată. O limită a extragerilor bancare au dus la dispariția bancnotelor mici, astfel că majoritatea primeau 50 de euro, nu 60, iar autoritățile spun că acestea ar trebui limitate la 20 de euro. Toată țara se duce în fața bancomatelor, pensionarii sunt de la 2 dimineața pentru a-și primi pensiile. Băncile au anunțat că vor fi plătiți în ordine alfabetică. Piața de desfacere are mari probleme, vânzările au scăzut semnificativ. Patronii se gândesc dacă să mai deschidă magazinele”, spune Daniela Popescu, o jurnalistă română în Grecia.

În ceea ce privește referendumul de duminică, jurnalista spune că lumea se întreabă care este scopul acestuia, dacă Tsipras vrea continuarea negocierilor.

comments

comments