full screen background image

29 iunie – “Lectură de la și pentru copii”

doza bun     Bun găsit, dragii mei!

Mă gândeam că, vara aceasta, dincolo de plimbările cu prietenii, de perioadele mai lungi sau mai scurte petrecute la bunci sau în locuri mai mult sau mai puțin exotice, de jocurile de pe calculator sau interminabilele discuții pe rețele de socializare, vă doriți a fi și un timp potrivit pentru lectură.

Din păcate, cei mai tineri sunt greu de convins să deschidă o carte, chiar și atunci când nu au ce să facă. Preferă să stea cu ochii pironiți în televizor, chiar dacă privesc la un program pe care l-au mai văzut de cel puțin două ori. Iar dacă recomandarea de lectură pe vacanță mai e și plină de poezii și basme obligatoriu a fi citite, deja apetitul pentru lectură devine inexistent. Iar a citi este egal cu o pedeapsă de neînțeles.

Dar dacă ar urma recomandările altor copii, care au fost mai ușor de convins, se pare, pentru că deja au citit unele cărți? Dacă pornind de la cărțile ce le-au plăcut lor, le-am recomanda și juniorilor familiei? Sunt întrebări pe care mi le-am pus și eu, spre binele micului meu, ce se consideră deja mare. Așa că am căutat pe net topul cărților preferate de copiii zilelor noastre. Bineînțeles că nu l-am regăsit nici pe Eminescu, nici pe Ispirescu, în lista autorilor. Și mă gândesc că dacă tot îi vor studia pe aceștia la școală în orele de română, tot e bine. Iar în vacanță, tot ce ne putem dori este să citească, ideal cu plăcere.

Am să vă spun doar despre câteva dintre cărțile ce par a fi mai des deschise și citite de copii, cu speranța că v-ar putea fi de ajutor, în cazul în care ajungeți în fața rafturilor din librărie și nu știți ce să alegeți. Sunt cărți din literatura europeană, prin care cei mici pot să viseze la lucruri reale sau nu, dar mult mai ancorate în prezent decât cele recomandate de școală. Prima ar fi “Un urs pe nume Paddington”, de Michael Bond. Paddington este un ursuleţ ajuns în Londra din întunecatul Peru. În ciuda faptului că este poate cel mai bine educat şi cel mai bine intenţionat urs din lume, există totuşi diferenţe între stilul lui de viaţă şi cel al oamenilor, motiv pentru care intră în belele destul de des, fără intenție. Cu toate acestea, reuşeşte de fiecare dată, prin delicateţe şi voie bună, să repare totul la timp.

A doua ar fi “Trolul fără inimă”, cei doi autori ai cărții fiind considerați Fraţii Grimm ai Norvegiei, dar vă cer îngăduință pentru că nu le pot pronunța numele. Titlul însă vă va fi de ajuns în căutarea ei. Povestea îl are ca personaj principal pe Cenușotcă, un băiețel care pleacă în căutarea celor șase frați ai săi pe care trolul fără inimă îi transformase în stană de piatră. Ajutorul pe care-l oferă unui corb, unui somon și unui lup îi este răsplătit și reușește astfel să ducă lucrurile la bun sfârșit și să fie reunit cu familia sa.

Închei cu o carte în care s-ar putea regăsi câteva adolescente. O carte în care personajul principal al poveștii încearcă să înțeleagă o lume a adulților în care nimeni nu e cine pretinde a fi, “Caterina Categoric”, de Patrick Modiano. Pe scurt, acțiunea romanului este următoarea: de fiecare dată când nu-i place ceva ori vrea să viseze sau să danseze, Caterina îşi dă jos ochelarii. Când şi-i pune înapoi pe nas, se întoarce în lumea reală, a şcolii, a obligaţiilor sociale, a Parisului scăpătat al anilor ’60.

Sunt doar sugestii ce ar putea funcționa, pentru că se bazează pe preferințele micilor cititori. Bineînțeles că e musai să găsească și adulții familiei cărți ce i-ar putea interesa, pentru a fi un bun exemplu. Și, indiferent de loc și timp, se poate găsi și dorință de lectură, dacă a fost consumată și doza de educație, în prealabil.

0:00

comments

comments