full screen background image

Cadastru gratuit, în următorii 8 ani

mocanu     În următorii opt ani, terenurile şi clădirile din întreaga ţară vor fi înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, anunţă Vasile Mocanu, şeful Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI) Suceava.

Mocanu precizează că acţiunea se desfăşoară în baza unui act normativ recent publicat în Monitorul Oficial.

Este vorba despre Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023, care prevede înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor, fie terenuri, clădiri sau apartamente, iar acesta va fi finanţat din fondurile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, dar şi prin proiecte europene.

Mocanu: “Practic, toate persoanele fizice şi persoanele juridice vor beneficia de realizarea planurilor cadastrale ale imobilelor, de deschiderea cărţilor funciare, precum şi de certificatele de moştenitor pentru succesiunile nedezbătute. În prezent, în ţară se estimează existenţa aproximativ a 40 de milioane de imobile, dintre care doar 7,4 milioane sunt înregistrate în evidenţele de cadastru şi carte funciară. Înregistrarea va fi efectuată în mai multe etape, începând cu campanii de informare a cetăţenilor, identificarea imobilelor şi proprietarilor, realizarea măsurătorilor, colectarea actelor juridice de la deţinători, prelucrarea datelor, afişarea publică a documentelor, şi până la actualizarea documentelor cadastrale şi deschiderea cărţilor funciare. Obiectivul proiectului este cel de înregistrare gratuită, până în anul 2023, a tuturor imobilelor din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Prin program se vor elibera certificatele pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi, după caz, a dezbaterilor succesorale, se vor întocmi documentaţiile cadastrale şi se vor înregistra toate imobilele. În acelaşi timp, autorităţile se vor ocupa şi de conversia în format electronic a tuturor cărţilor funciare şi planurilor cadastrale existente în prezent”.

În judeţul Suceava, primele comune în care se vor desfăşura lucrări prin acest program sunt Cornu Luncii, Preuteşti, Forăşti şi Boroaia.

Alegerea teritoriilor în care se vor derula acţiuni de înregistrare sistematică ţine seamă de criterii care iau în calcul unităţile administrativ-teritoriale cu proiecte de infrastructură de interes naţional sau proiecte de dezvoltare locală, precum şi pe cele care prezintă “aşezări informale” ale comunităţilor aflate în condiţii de sărăcie extremă.

comments

comments