full screen background image

Iohannis va “analiza profund” legea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Klaus Iohannis    Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, întrebat despre pensiile speciale ale parlamentarilor, că se va referi la această chestiune după ce va primi de la Parlament legea şi va face “o analiză profundă”.

“Mă voi referi la această chestiune după ce primesc de la Parlament legea şi voi face o analiză profundă”, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, întrebat ce va face cu legea pensiilor speciale votată marţi în Parlament.
Legislativul a aprobat, marţi, cu 303 voturi “pentru”, 124 voturi “împotrivă” şi două abţineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari.
Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.
Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funţie de numărul de mandate.
De această indemnizaţie vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnări penale sunt excluşi de la această indemnizaţie.
Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege.

Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

comments

comments