full screen background image

Copreşedintele PNL Fălticeni, Gabriel Moroşanu, despre lucrările la apă și canalizare

Fata in Fata morosanu     Întârzierea lucărilor de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi de canalizare de pe strada Sucevei din Fălticeni a dus la amânarea modernizării respectivei artere de circulaţie.

Deşi beneficiarul lucrărilor la reţele este ACET Fălticeni, de vină pentru întârziere este administraţia locală, care nu s-a implicat suficient şi nu a verificat modul cum firma Pfeiffer respectă proiectul de execuţie.

Aceasta este părerea, copreşedintelui PNL Fălticeni, Gabriel Moroşanu, exprimată în emisiunea Faţă în faţă, realizată la Radio Viva FM.

“Principalul vinovat este administraţia locală. pentru că, deşi beneficiarul lucrării este ACET, străzile sunt ale oraşului. Noi trebuie să avem grijă. trebuie ca cineva de la Primărie, cineva care se pricepe, să stea în urma lor şi să-i verifice. Acum, am înţeles că schimbă 600 de racorduri, înspre Buciumeni. Dacă e oraşul meu, păi am grijă ca respectivul constructor să îşi facă treaba. Dacă văd că nu îşi face treaba, îi trimit un avertisment. Nu ţine cont de avertisment, îi trimit o amendă. Îi trimit două amenzi, până îşi face treaba cum trebuie. Pentru că nu se poate aşa – în 3 ani de zile, a săpat strada Sucevei cred că de vreo 3-4 ori. De ce? Pentru că nu au respectat proiectul. Pentru că nu au fost verificaţi ca să respecte proiectul. Muncitorul poate greşi. Dar, trebuie să fie cineva în spate care să îl corecteze. Altfel, nu se poate face treabă.”

De profesie inginer constructor, Gabriel Moroşanu, a specificat şi unele dintre deficienţele care au dus la proasta calitate a lucrărilor de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi de canalizare din Fălticeni.

“De ce au început să sape toate străzile în acelaşi timp? Aţi văzut cumva nisip cuarţos pe străzi? Nu aţi văzut. Nisipul cuarţos este un nisip făcut prin măcinare, nu e nisip de râu cernut. Ca să fie suprafaţa stabilă, să nu se lase ţeava. De ce credeţi că au săpat încă o dată? Pentru că s-au fracţionat racordurile. Şi astea care se schimbă, acum, în Buciumeni, la fel. Nu au fost bine montate. Sunt şi poze care demostrează asta. Controlul trebuia făcut pe faze de lucrări. Făcute poze, luate probe din sol, din compactări ş.a.m.d. Mai mult, acum am înţeles că au cerut încă o prelungire de termen…”

Gabriel Moroşanu a explicat şi motivele pentru care strada Sucevei a fost, ani la rând, doar peticită.

“Strada a fost doar peticită pentru că au fost alte proiecte prioritare. Au fost asfaltările prin fonduri europene, nu poţi să începi un oraş din toate direcţiile. Tocmai pentru că urma proiectul de apă şi canal, s-a considerat că n-avea rost s-o asfaltăm. Pentru ce să o asfaltezi, pentru ca, dupa aceea, să o spargi, să fie ceva tipic românesc? De acest lucru am fost convins şi atunci când eram consilier local şi sunt convins şi acum. Gândiţi-vă că se ştia de programul apă – canal de prin 2004.”

Copreşedintele PNL Fălticeni susţine că situaţia lucrărilor efectuate la reţele pe strada Sucevei, nu este, din păcate, singulară.

“Tot oraşul arată aşa, acolo unde s-au montat ţevi. Haideţi să vedem ce urmează! Păi, urmează str. Mihail Sadoveanu, 2 Grăniceri, Revoluţiei Centru, Ion Creangă, Nicolae Beldiceanu şi, poate, Nicu Gane. Păi, vă daţi seama, continuându-se în modul ăsta de a se lucra şi a se verifica, când se sparge pe Revoluţiei, centrul Fălticeniului, până pe 2 Grăniceri? Cu atâtea cabluri, cu atâtea ţevi… De exemplu, pe 2 Grăniceri, la blocul 2, a fost, cândva, mlaştină. Acolo, solul e îmbibat cu apă. Şi ei trebuie să termine în noiembrie. Ca ultima plată să poată fi făcută în decembrie. Doamne ajută!”

comments

comments