full screen background image

Parlamentarii își votează marți pensiile speciale

parlament     Proiectul care introduce pensiile speciale pentru parlamentari va primi astăzi votul final şi are mari şanse să fie adoptat. Dacă legea va intra în vigoare, veniturile parlamentarilor care ies la pensie vor creşte cu cel puţin 1.200 de lei pentru cei care au avut un singur mandat. Pentru cei care au avut trei sau mai multe mandate, bonusul ajunge la 4.000 de lei.

Comisia pentru Statut a avizat favorabil proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari, care modifică în acest sens Statutul deputaţilor şi senatorilor, iar raportul comisiei urmează să fie discutat astăzi în plenul Parlamentului.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, depusă la Camera Deputaţilor, avea semnăturile a 255 de deputaţi şi senatori, dar parlamentarii PNL, cu o excepţie, şi-au retras semnăturile.

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

În comisia de Statut s-a introdus un amendament care prevede că parlamentarii care au fost condamnaţi penal nu beneficiază de aceste pensii.

comments

comments