full screen background image

Municipiul Rădăuţi, în competiţia “Orașul Reciclării 2015”

viva cafe radauti deseuri     La 1 ianuarie, ECO ROM Ambalaje București a demarat competiția “Orașul Reciclării 2015”, la care, pentru prima dată, a fost înscris și municipiul Rădăuți.

Competiția se va încheia pe 30 iunie, cand va fi desemnat municipiul câștigător, dintre cei 46 de competitori înscriși.

SC Servicii Comunale SA Rădăuți este singura societate licențiată pentru prestarea activității de salubrizare în municipiu şi de aceea s-a ocupat de informarea populației cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor.

A dotat punctele de colectare cu 63 de containere inscripționate și colorate diferit și a postat afișe promoționale privind campania la toate centrele de încasare.

În direct la Radio VIVA FM Rădăuți, Ilie Sarcinschi, inginer șef la Servicii Comunale, a făcut un apel la locuitorii municipiului, prin care cere aportul tuturor la derularea campaniei, care, până la urmă, înseamnă igienă și sănătate publică, dincolo de premiile puse în joc.

“Se desfășoară a treia ediție a competiției “Orașul Reciclării”, competiție lansată de către ECO ROM Ambalaje. Această competiție este adresată primăriilor municipiilor din România și se desfășoară pe o perioadă de șase luni. A început pe data de 1 ianuarie, până pe 30 iunie. Participă 46 de municipii și orașe, noi suntem la prima participare la competiția “Orașul Reciclării”, întrucât am început o colaborare frumoasă cu ECO ROM Ambalaje, care s-au oferit să ne ajute și să ne stimuleze, totodată, în acțiunea de colectare selectivă. Vreau să informez ascultătorii dvs. că Servicii Comunale dispune de o stație de tratare mecanică a deșeurilor reciclabile, pentru tratarea și prelucrarea deșeurilor din hârtie și plastic, PET-uri, stație care a făcut obiectul unui proiect PHARE, și suntem, din acest punct de vedere, privilegiați. Plecând de la acest lucru, am legat această colaborare cu ECO ROM Ambalaje București, care ne-au oferit 63 de containere colorate. Avem la ora actuală pentru hârtie și plastic, care sunt amplasate în cartiere, cetățenii sunt familiarizați cred, cu aceste containere, care, din păcate, inițial au fost prevăzute cu dispozitiv de siguranță, de încuiere, dar sunt și cazuri când au fost vandalizate. Acesta este un aspect negativ al acestei activități înscrise în competiție”

Ilie Sarcinschi a vorbit despre criteriile de departajare din cadrul campaniei.

“În această acțiune, această competiție, tocmai conștientizarea cetățenilor este foarte importantă, pentru a ajunge la un grad de civilizație privind deșeurile municipale. Criteriile care departajează cei 46 de competitori constau în calitatea serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje, însemnând accesul populației la containerele colorate, aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în containere. Acest prim criteriu este destul de important, care va fi analizat la finalizarea competiției. Cel de al doilea criteriu se referă la cantitatea de deșeuri colectate, separat, per locuitor. Și cel de al treilea criteriu se referă la campania de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile de ambalaje, derulată pe parcursul celor șase luni de competiție”.

Nu în ultimul rând, Sarcinschi a precizat care sunt premiile care pot fi obţinute de câştigătorii competiției “Orașul Reciclării 2015”.

“Pentru premiul I, se asigură un parc tematic, în valoare de 12.000 de euro, un spațiu de relaxare, amenajat cu mobilier realizat din deșeuri reciclabile, fiind dedicat tuturor locuitorilor orașului. Pentru locul II, se asigură o săptămână de vizită într-un autocar HI TEC din cadrul programului educațional “Laboratorul verde al reciclării”, la care pot participa elevii de clasa a III-a, (au ales ei un segment de populație), unde vor învăța despre importanța colectării separate pentru protejarea mediului. Pentru locul III, se organizează o campanie de informare și conștientizare a populației cu privire la importanța separarii deșeurilor, în valoare de 3.000 de euro, realizată cu sprijinul ECO ROM Ambalaje”.

comments

comments