full screen background image

Italia ameninţă că va acorda vize Schengen imigranţilor care traversează Mediterana

imig 2     Italia a ameninţat că le va acorda imigranţilor clandestini care traversează Mediterana dinspre Libia vize temporare Schengen, care le vor permite să pătrundă pe teritoriul altor state UE, dacă nu se ajunge la un acord echitabil cu privire la împărţirea acestei poveri, informează BBC News online

Bruxellesul depune eforturi să introducă un sistem de cote pentru imigranţii ilegali, iar miniştrii de Interne din statele membre ale Uniunii Europene (UE) urmează să se întâlnească marţi, la Luxemburg, pentru a răspunde unor propuneri controversate ale Comisiei Europene (CE) cu privire la demararea unei politici coerente comune în domeniul imigraţiei.

În contextul în care zeci de mii de imigranţi traversează Mediterana, iar cei mai mulţi dintre ei se îndreaptă către Italia, Roma pare scandalizată de luptele interne din UE şi ameninţă cu măsuri de retorsiune.

Statele est-europene resping propunerile CE, Marea Britanie şi Danemarca stau deoparte, Germania le susţine, Franţa, Spania şi Portugalia nu sunt prea entuziasmate, iar Italia este furioasă că poate fi lăsată să facă faţă valului de imigranţi de pe coastele sale de sud.

Premierul italian Matteo Renzi a ameninţat că dacă nu se ajunge la un acord echitabil prin care povara să fie împărţită, Roma va începe să le acorde imigranţilor vize temporare cu care să călătorească în Europa, va înceta să mai primească sutele de ambarcaţiuni care sosesc din Libia şi va refuza să mai primească la docuri nave străine care salvează imigranţi de pe mare.

Austria şi Ungaria ameninţă să-şi închidă frontierele pentru imigranţi, iar Franţa şi Elveţia le refuză intrarea din Italia. Poliţia patrulează pe rute feroviare internaţionale, încălcând regulile privind circulaţia fără paşaport în zona Schengen.

“Nu arată bine”, a declarat un oficial UE luni, înainte de reuniunea miniştrilor de Interne.

UE organizează săptămâna aceasta evenimente speciale pentru a marca 30 de ani de călătorie fără frontiere în interiorul zonei Schengen. Lideri europeni au declarat sistemul “ireversibil”, dar acesta a părut arareori supus unor presiuni atât de mari.

După ce peste 800 de imigranţi clandestini s-au înecat în Mediterana în aprilie, CE a prezentat luna trecută noi propuneri vizând împărţirea acestora în întreaga Europă, printr-un sistem de cote. Marea Britanie, Danemarca şi Irlanda nu sunt obligate să ia parte la acest program, în baza unor condiţii speciale de care se bucură în UE, însă Dublinul a anunţat că va accepta un număr redus de imigranţi.

Comisia propune pentru început distribuirea în UE a aproximativ 60.000 de solicitanţi sirieni şi eritreeni de azil, dintre care 40.000 se află deja în Italia şi Grecia, iar 20.000 ar urma să traverseze Mediterana.

Cifrele au fost criticate ca “rizibil” de mici, în contextul în care anul trecut au pătruns pe teritoriul UE peste 600.000 de solicitanţi de azil -, însă programul CE urmează să stabilească pentru prima dată principiul împărţirii poverii în UE.

comments

comments