full screen background image

16 iunie – “Uniformi și uniforme”

doza bun     Bun găsit, dragilor!

E marți, cum bine știți, dar astăzi nu vă dau nicio veste proastă. Sau depinde cum priviți lucrurile… Ceea ce vreau să vă spun e că, din viitorul an școlar, va fi obligatorie implementarea unui semn distinctiv pentru elevii fiecărei școli. E democrație, da!?! Adicălea nu e obligatoriu ca semnul distinctiv să fie o uniformă, așa că nu vă întristați, stimabile liceence ce vă faceți griji pentru garderoba bogată ce nu va mai putea fi etalată pe holurile liceului! Căci, semnul distinctiv poate fi și o eșarfă sau o insignă. Dar obligatoriu e nevoie de unul care să arate cărei școli aparține elevul. Din motive de securitate zice-se… Căci, ecusonul prins în piept sau eșarfa, cu siguranța ar putea descuraja vreun elev mai nervos să facă ceva nepermis, din teama de a nu fi identificat mai rapid…

Unul dintre inițiatorii proiectului acesta, privind siguranța în școli, spunea chiar că uniforma ar încuraja spiritul de mândrie al elevului că aparține uneia. Și n-ar fi rău să fie așa. Mândru elev al școlii mele…

Deci, nu e o veste rea, chiar dacă e una de marți. Eu, una, sunt susținătoarea ideii existenței uniformei în școli. Poate și pentru că n-am mai apucat să port una de licean, căci din primul an post-decembrist au dispărut pentru ceva vreme. E drept că sarafanul era unul trist la vedere, dar era semn că am crescut și am trecut în rândul liceenilor. Și minionă fiind, în lipsa uniformei nu se prea băga de seamă.

Sau poate că susțin existența uniformelor, mamă de elev fiind acum. Iar grija pentru ce haine ar fi necesar să schimbe juniorul zilnic la școală, la modă pe cât posibil – pentru că deja e preocupat de a fi în trend când iese în oraș – e ultima pe care mi-o doresc.

Deci, dacă e să fie uniforme în viitorul an școlar, eu zic că-i de bine. Și cred că nici elevii nu s-ar supăra, dacă uniformele ar fi ceva mai comode și nițel mai în pas cu moda. Pentru că așa cum, privind pe Disney Chanel, s-au așteptat să găsească în școli dulapuri pe holuri și săli de mese în școală, așa se așteaptă și la uniforme. Doar că pe alte meleaguri nu sunt de culoarea cerului pe timp de furtună și chiar arată bine.

Pe final, zic că e o veste bună, aceasta cu uniformele din viitorul an școlar. Sau insignele…. Sau eșarfele…. Fie ce o fi, dar să arate bine. Și dacă vor contribui și la creșterea nivelului de securitate și mândrie al elevilor e de vis!

Era cât pe ce să uit de cei ce detestă uniforma. Pe motiv că… uniformizează. Păi, nu ne doream cu toții să fim egali? Sau cel puțin să pornim cu șansele egale? Ce-ar fi să privim uniformele la fel? Egali pe dinafară și deosebiți pe dinăuntru. Adică unii din cei în uniformă mai curioși, alții mai implicați, câțiva mai creativi, dar cu toții elevi.

Vă las, acum. Căci, mai e până în viitorul an școlar. O vară întreagă în care să nu fiți uniformi. Și-n care să consumați doze de educație. Vrute și nevrute…

0:00

comments

comments