full screen background image

Ionela Popescu – Șerban, interpret de folclor: “Păstrez tradiția exact așa cum m-a învățat mama”

viva cafe radauti serban     Ionela Popescu – Șerban este o interpretă de muzică populară din Rădăuți, care a reprezentat mereu cu succes zona folclorică a Bucovinei, la multe concursuri naționale de unde s-a întors cu cele mai importante trofee, după cum a enumerat în emisiunea VIVA CAFE, din studioul Radio VIVA FM Rădăuți, când a povestit despre cariera sa, de la debut și până astăzi.

“În anul 1997, am imprimat primul album de cântece populare intitulat “Sînt fată din Rădăuți”, și de acolo au început concursurile locale, naționale, emisiunile televizate, concursurile mari din țară cum ar fi “Moștenitorii”, toată lumea știe că am fost votată și aplaudată aici, la Rădăuți, de către dvs., dragi radioascultători, la concursul național “Moștenitorii” realizat de regretata Mărioara Murărescu. A fost “Corabia de Aur”, un festival național desfășurat în județul Olt, unde am luat trofeul. Eu nu am ales muzica fiind o profesiune, ci fiind o pasiune și o promisiune. Pentru că i-am promis mamei mele (interpreta Maria Puha) că orice ar fi, nu voi lăsa cântecul popular. Și probabil că din cauza asta păstrez tradiția exact așa cum m-a învățat mama, cum a păstrat-o și ea la rândul ei de la mama ei. Anii 2000 – 2005, au fost anii mei de glorie unde am evoluat la nivel național și am reușit să ridic publicul de la Sala Radio în picioare, și acolo este un public numeros, dar și din alte spectacole din alte zone ale țării. Și eu zic că înseamnă un lucru aceste evenimente, plus că pe cariera mea și-a pus amprenta un juriu de specialitate Emilia Comișel, Marioara Murărescu, Florentina Satmari, Eugenia Florea, maestrul Ioan Cobâlă, George Sârbu, Emil Havriliuc. Sunt nume care rămân în istoria muzicii populare. A fost greu, atunci, era greu să ajungi la inimile lor. Acum, poate, este altfel”.

De câțiva ani a deschis la Casa de Cultură a municipiului o clasă de muzică populară unde lucrează cu copiii talentați din zonă, care doresc sa-și aprofundeze studiile în domeniu și să urmeze o carieră muzicală. Cursurile și înscrierile la această clasă de muzică au loc în zilele de joi și vineri la Casa de Cultură, între orele 14 – 16.

“Sunt îndrumătoarea câtorva copii foarte talentați din zonă. Din Marginea, din Dornești, din Țibeni și din Voitinel, chiar și din Rădăuți. Sunt copii talentați, cu vârsta între zece și paisprezece ani, care au avut încredere în mine și care au apelat la calitățile mele artisitice pentru a-i îndruma în lumea aceasta a muzicii populare. Și vreau pe această cale să le mulțumesc, sunt câțiva copii foarte, foarte buni. Au participat de curând la concursuri locale și județene de unde într-adevăr au adus premii importante. Locul I, locul II, locul III, mențiuni, și sunt vreo 5-6 concursuri la care au fost, și acum merg în continuare la concursuri, sunt foarte mândră de ei. Le-am dat cântecele mele, i-am dat “Balada lui George” unei fetițe și a cântat-o foarte frumos, este o baladă foarte grea. Sunt împlinită și aici, pentru că pot da mai departe din ceea ce am învățat eu. Nu pot să spun că sunt profesoară, sunt îndrumătoare, ce am învățat eu de la mama, de la maestrul Sârbu, de la Școala Populară de Arte, din ceea ce am făcut acolo eu, mi-am făcut un program, m-am organizat – cum îmi place mie să spun – și le îndrum și pe aceste fetițe”.

Pentru al șaselea an consecutiv, Ionela va prezenta Festivalul Internațional de Folclor “Arcanul”, care se va desfășura, la Rădăuți, în perioada 3 – 5 iulie. Ea însăși a urcat pe scena acestui festival de la cea de a doua ediție, când era debutantă, urmand ca, după câțiva ani, să-l prezinte în fiecare din cele trei seri de desfășurare.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuți

comments

comments