full screen background image

8 iunie – “Cititul… voluntar”

doza bun     Bun găsit, dragilor!

Am citit, de curând, despre inițiativa unor tineri voluntari, ce fac parte dintr-o federație din Cluj. Tinerii își doresc să promoveze lectura. Nu doar în rândul celor de pe băncile școlii. De data aceasta, cred că s-au adresat mai ales celor ce au terminat cu studiul la clasă de ceva vreme, dar care ar putea fi un model pentru mulți elevi.

Astfel, ei au reușit să convingă primăria să acorde gratuitate tuturor celor ce călătoresc cu mijloace de transport în comun dacă citesc în acest timp o carte. Nu e prima inițiativă de acest gen. În cadrul unui proiect dintr-o serie de acțiuni desfășurate sub egida Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeană a Tineretului, la începutul anului, au afișat în autobuze citate din autori clasici și contemporani, în cele cinci limbi oficiale ale Capitalei Europene a Tineretului. Foarte interesantă și această acțiune, chiar dacă nu pe limba tuturor călătorilor!

În schimb, a fost cu siguranță pe limba și placul tuturor celor ce se plimbau cu autobuzul, atunci când au primit cadou un semn de carte. Și spun că sunt sigură, deoarece românului îi place să primească. Orice, dacă e gratuit. E drept că semnul de carte avea următorul mesaj ce ar fi trebuit să provoace o reacție… Pentru că miile de semne de carte aveau un mesaj: “Dacă așteptai un semn să citești o carte, acesta este semnul”… Dar știți cum e… Dacă tot a primit deja ceva pe degeaba, de ce să mai facă după românul ceva la schimb?

Ei… dar această ultimă inițiativă, cu transportul gratuit, zic că a fost mult mai inspirată! Căci, este musai să faci ceva la schimb. Măcar să plimbi cartea cu tine și să-ți arunci în treacăt privirea peste rândurile tipărite în ea. Și am speranța că aruncând doar privirea, măcar 25% la sută dintre cei ce și-au luat o carte cu ei, au fost tentați să citească de-a dreptul și să continue lectura. Măcar în cele 4 zile în care transportul în comun a fost gratuit în Cluj-Napoca.

În dozele de educație am strecurat ades sugestii legate de felul în care îi putem ajuta pe cei mai tineri să se aproprie de cărți. Nu știu cât de utile au fost… Căci, pentru a le pune în practică, nu v-am oferit nimic la schimb. Poate ar fi cazul unor astfel de inițiative și pe la noi. Căci, trist, dar adevărat, suntem obișnuiți să facem lucrurile doar așteptând ceva în schimb. Ce ține mai mult de material. Indiferent că e vorba de un calificativ sau o notă mare în carnete sau… de o călătorie gratuită cu autobuzul.

Și cred că n-ar fi rău, din când în când, să vă faceți timp să citiți. Măcar pentru a fi în trend! Dacă nu știați, anul acesta e la modă voluntariatul. Să voluntariați pentru dumneavoastră înșivă, citind. Și crescând, astfel, poate, și doza de educație.

0:00

comments

comments