full screen background image

Bătrâni furaţi de mari sume de bani, în Baia şi Capu Câmpului

portofel cu bani     Deşi infracţiunile de înşelăciune săvârşite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate, în vederea cunoaşterii de către populaţie a cauzelor, condiţiilor  şi împrejurărilor care au generat şi favorizat săvârşirea acestora, spre deosebire de alte infracţiuni, în aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească metode de a câştiga încrederea victimelor, lucru esenţial în reuşita acestora.

Astfel, marţi dimineaţă, în jurul orei 07.26, I.P.J. Suceava a fost sesizat, prin 112, despre faptul că persoane necunoscute au sustras o sumă de bani din locuința unui bătrân, de 87 de ani, din comuna Baia.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, în jurul orei 07.00, la locuința părţii vătămate s-au prezentat doi bărbați, cu un autoturism.

Unul dintre aceștia i-a adus la cunoștință faptul că are să-i restituie, nepotului său, o datorie mai veche, de 100 de lei, dar că are o bancnotă de 200 lei, întrebând dacă are să-i dea rest.

În prezența persoanei necunoscute, bătrânul a scos, dintr-o noptieră, un portofel cu mai mulți bani, din care a luat diferența de 100 de lei, după care au ieșit amândoi în curte.

Sub pretextul că încearcă să-l sune pe nepot și că nu este semnalul bun, suspectul a atras partea vătămată în spatele locuinței, unde au stat aproximativ 2-3 minute.

Apoi, necunoscutul a mers în drum, la autoturism, cu scopul de a lua alt telefon, și a plecat, fără a lăsa vreo sumă de bani.

Ulterior, bătrânul a constatat faptul că i-au fost sustrase două portofele, unul cu suma de 4.200 de lei, iar celălalt cu actele personale.

Tot marţi, în jurul orei 10.00, agenţii Postului de poliție Capu Câmpului au fost sesizați de un bătrân, de 90 de ani, din localitate, despre  faptul că, în jurul orei 09.00, persoane necunoscute au pătruns în locuința sa și i-au sustras o sumă de bani.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, în cursul zilei, la locuința părții vătămate s-au prezentat două persoane, care sub pretextul de a cumpăra bilete de călătorie au intrat în vorbă cu acesta, după care l-au rugat să le schimbe suma de 200 de lei.

Bătrânul a intrat în locuință, pentru a aduce suma respectivă, timp în care, cei doi profitând de ușa lăsată deschisă, au văzut de unde proprietarul a luat banii.

După ce victima a ieșit afară din locuință, o persoană i-a distras atenția, iar cealaltă a intrat în casă, pe ușa de acces, rămasă deschisă, şi a sustras o sumă de bani, care se afla pe masă.

În cele două cauze s-au întocmit dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, cercetările fiind continuate de polițiști pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciilor.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordate de persoane necunoscute, care solicită anumite sume de bani, pentru efectuarea unor servicii ori care pretind că vor să cumpere sau să vândă anumite produse.

comments

comments