full screen background image

Atletul Dorin Andrei Rusu și antrenorul Bogdan Roșcăneanu, la VIVA FM Rădăuți

viva cafe radauti rosca     Rădăuţeanul Dorin Andrei Rusu este cel mai bun atlet rădăuțean la categoria lui de vârstă (16 ani), dar concurează și la categorii mai mari de vârstă, unde, de asemenea, a obținut rezultate deosebite.

Este locul 2 european și locul 10 mondial.

Fotbalul este sportul lui preferat, însă, de un an și jumătate, a fost descoperit de antrenorul Bogdan Roșcăneanu și cooptat în lotul local de atletism.

Într-un timp scurt, antrenîndu-se asiduu, el a ajuns să facă atletism de performanță și a devenit multiplu campion național.

În aceste zile se află în cantonament, se pregătește să plece la Piatra Arsă, la cota 2000, pentru un concurs, însă și-a făcut timp să vină, joi, împreună cu antrenorul său, în studioul radio VIVA FM Rădăuți, la emisiunea VIVA CAFE.

Bogdan Roșcăneanu, antrenor de atletism la Clubul Sportiv Școlar Rădăuți: “După câteva ședințe de antrenament, a venit luna noiembrie, data de 2 noiembrie, când a fost Cupa României la cros. Rusu Andrei Dorin a devenit vicecampin național. Atunci a fost și primul lui concurs de anvergură, pentru Clubul Sportiv Școlar. Până atunci, nu a participat decât la unele concursuri, din câte am înțeles, în Portugalia. Acolo, a locuit cu părinții și a făcut șoala, clasele V – VII. După acel concurs, toată lumea a fost stupefiată, că a venit cineva și le-a luat munca celorlalți, care aveau și ei 4-5 ani de sport în spate. A fost un fapt îmbucurător ceea ce a făcut Andrei. Anul 2014 a fost pentru Rusu Andrei unul extraordinar, un început foarte bun în cariera de atlet, el devenind de patru ori campion național, pe diferite probe, 3000 m și 5000 m, vicecampion național, tot la 3000 m și 5000 m, plus că el merge și la categorii mai mari ca el, unde a reușit un titlu de campion național și un loc II, chiar și un loc III, în probe de 1500 m, 3000 m, 5000 m. În 2014, cel mai notabil loc pe care l-a obținut Andrei, este cel de vicecampion balcanic la cros, desfășurat în Turcia, locul V balcanic la individual la 3000 m, locul III la o etapă de Cupă Mondială din Austria, un loc VI tot de Cupă Mondială din Slovenia, plus, la sfârșitul anului 2014, o participare la Campionatul European. Acolo, dintr-o mică, dar mare greșeală, aș putea spune, a secretarei generale a Federației Române de Atletism (care i-a greșit numele și în loc de Rusu Andrei Dorin, l-a numit Rusu Raul), și neatenția a făcut ca el să nu participe. Poate venea mai în față, poate venea la locul care este, dar această greșeală l-a motivat și mai tare, și în anul 2015, până în prezent, avem două titluri de campion național, la 3000 m și 1500 m în sală, iar acum, în weekendul trecut, el a reușit să bată recordul, baremul pentru mondiale. El în sală și-a făcut baremul de la 8.39 min în proba de 3000 m. Coborând pe pistă, afară, el a reușit un fantastic 8.33 min. Este un timp nemaipomenit, ce îi conferă calificarea la Campionatul Mondial de pistă de juniori II, ce va avea loc în Columbia, localitatea Cale.”

Tehnicianul rădăuţean a vorbit şi despre proiectele din viitorul apropiat.

Roșcăneanu: “Pe anul 2015, mai avem în plan o participare la campionatul Mondial de cros, ce se va desfășura în Anglia, un Campionat European, ce se va desfășura în Scoția, tot un Campionat Mondial de alergare montană, ce va avea loc în Croația, vreo 3 balcaniade… Problema e cum va reuși sportivul să-și revină după fiecare concurs, și starea de sănătate, dacă îi va permite să participe la toate aceste competiții”.

Despre antrenamente, a vorbit Dorin Andrei Rusu, multiplu campion național la atletism: “Nu am chiar o anumită structură a antrenamentului, totul vine din mentalitatea domnului profesor, care calculează toate antrenamentele, pentru a da rezultate în ziua competiției”.

comments

comments