full screen background image

PNL ar putea vota proiectul de Cod silvic dacă se elimină din text articolul 20

pad1     PNL ar putea vota proiectul Codului silvic dacă din text va fi eliminat articolul 20, altfel, liberalii vor vota împotriva proiectului inițiat de PSD, a declarat deputata Lucia Varga, fost ministru al apelor și pădurilor.

“Astăzi am participat la ședința de conducere a Partidului Național Liberal pentru a discuta poziția PNL în Parlament referitor la cererea de reexaminare trimisă de președintele Iohannis pe Codul silvic. Poziția PNL este că vom solicita retrimiterea la comisii a cererii de reexaminare a Codului silvic și admiterea discutării în parte a articolului 20 și eliminarea acestuia. (…) PNL este preocupat, în primul rând, de aprobarea unui Cod silvic care asigură funcția de protecție a pădurii. PNL ar putea vota Codul silvic inițiat de PSD numai dacă acest articol 20 va fi rediscutat în comisie și eliminat. Altfel, PNL va vota împotriva acestui Cod silvic”, a declarat Lucia Varga într-o conferință de presă.

Potrivit acesteia, articolul 20 trebuie eliminat, întrucât “aprobarea unei legi care cuprinde un articol care permite tăierea pădurilor fără document tehnic, fără amenajament silvic, va avea ca efect atentat la siguranța cetățenilor și a comunităților”.

“Am să vă explic ce se întâmplă în fond. În România există peste 200.000 de hectare de păduri situate în zone de strictă protecție, păduri situate în zonele lacurilor de acumulare, în jurul barajelor, în jurul zonelor de captare a alimentărilor cu apă, pe pante mai mari de 30%, zone în care prin amenajamentul silvic sunt interzise orice fel de tăieri. Aceste păduri au rol de protecție în cazul viiturilor și tăierea lor ar duce în cazul unor viituri la colmatarea cursurilor de apă, colmatarea zonelor de captare a alimentărilor cu apă, alunecări de teren, inundații, care ar afecta în aval viața și siguranța cetățenilor”, a subliniat Varga.

Ea a adăugat că PNL consideră în continuare că “prin aprobarea acestui Cod silvic nu se iau măsuri în vederea reducerii tăierilor ilegale”.

“În continuare vom avea personal corupt în silvicultură care nu poate fi eliminat din sistem, în continuare vom avea personal corupt care nu poate fi suspendat chiar dacă se constată tăieri ilegale, cel mult poate fi penalizat cu un avertisment sau cu o măsură administrativă foarte puțin eficientă. Noi rămânem în continuare consecvenți și susținem un Cod silvic identic cu cel pe care domnul Victor Ponta și 13 miniștri ai Cabinetului Ponta II l-au semnat alături de mine pe vremea când eram ministru. Atunci am venit în fața Guvernului cu o propunere de Cod silvic cu patru obiective importante”, a spus deputata PNL.

Lucia Varga a precizat că primul obiectiv din propunerea sa de Cod silvic a fost “lupta împotriva tăierilor ilegale” prin “eliminarea personalului corupt din silvicultură”.

Un alt obiectiv, a adăugat ea, viza, “o vânzare a lemnului utilizând rațional resursa și trecerea de la lemnul vândut estimat la lemnul vândut măsurat”.

Fostul ministru al apelor și pădurilor a menționat că alte prevederi ale proiectului său vizau “sprijin pentru proprietarii de păduri și sprijin pentru agenții economici din industria mobilei pentru a avea acces la resursă”.

“Și pentru a deveni din țara care-și exportă materia primă sub formă de buștean și cherestea țara care exportă produse finite cu valoare adăugată. Minciuna și ipocrizia domnului Ponta sunt evidente. A semnat în calitate de prim-ministru acest proiect de lege alături de mine, declarând la vremea respectivă că a lucrat bine cu ministrul Lucia Varga, iar apoi, a depus un alt proiect de lege, în calitate de deputat de această dată, proiect de lege din care sunt eliminate toate aceste prevederi. Consider acest comportament al domnului Ponta drept imatur și lipsit de profesionalism și susțin în continuare că acest Cod silvic nu prevede măsuri eficiente de reducere a tăierilor ilegale”, a mai declarat Lucia Varga.

comments

comments