full screen background image

A intrat în vigoare Acordul de mic trafic de frontieră cu Ucraina

mae 3     Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută intrarea în vigoare, joi, a Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră, adăugând că înmânarea primelor permise eliberate în baza Acordului va avea loc în viitorul apropiat, în cadrul unei ceremonii organizate în zona de frontieră, în prezența miniștrilor afacerilor externe ai celor două state.

Într-un comunicat remis AGERPRES, MAE amintește că Acordul a fost semnat la Kiev la data de 2 octombrie 2014, de către prim-miniștrii celor două țări, Victor Ponta și Arseni Iațeniuk.

“Noul instrument juridic facilitează considerabil regimul călătoriilor în regiunile limitrofe frontierei comune a celor două țări vecine, în beneficiul locuitorilor acestor zone. Extinderea cadrului juridic bilateral prin acest acord ilustrează deschiderea și nivelul remarcabil atins în prezent de relațiile dintre România și Ucraina”, subliniază MAE.

“Bogdan Aurescu și Pavlo Klimkin au salutat în cadrul unei discuții de ieri (miercuri — n.r.), în marja ministerialei de externe a NATO (Antalya) intrarea în vigoare a Acordului și au discutat detalii legate de înmânarea primelor permise”, precizează MAE.

Potrivit datelor MAE, Acordul reglementează condițiile trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenții din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenționează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depășească trei luni de ședere neîntreruptă.

“Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte și de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maximum 50 de km de linia de frontieră în cazul unităților administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km”, se arată în comunicat.

Sursa citată adaugă că de prevederile Acordului beneficiază “toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puțin trei ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei”.

“Acestor persoane li se adaugă și soțul/ soția, copiii minori sau majori aflați în întreținere (inclusiv adoptați), chiar dacă aceștia locuiesc de mai puțin de trei ani în zona de frontieră. Aproximativ 2 milioane de cetățeni români și ucraineni de pe o parte și alta a frontierei pot fi potențialii beneficiari ai acestui Acord”, mai precizează MAE.

comments

comments