full screen background image

Vreme schimbătoare și ploi pe arii extinse, după 14 mai

ploi sv 2     Regimul termic prognozat de meteorologi pentru următoarele două săptămâni se anunță unul oscilant la nivelul întregii țări, cu temperaturi maxime ce vor atinge 23 de grade, până pe 14 mai, după care vor scădea până la 16-17 grade, răcirea vremii fiind însoțită și de ploi pe arii extinse, arată prognoza Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabilă în perioada 11 – 24 mai.

În Banat, în primele trei zile, valorile termice vor crește treptat, iar în jurul datei de 14 mai vremea va deveni normală pentru această perioadă, cu maxime diurne, în medie regională, de 25 de grade și minime nocturne de aproximativ 11 grade. Spre sfârșitul primei săptămâni, temperaturile vor scădea, ajungând pe 17 mai sub valorile obișnuite pentru a doua decadă a lunii mai, când se vor înregistra, în medie, maxime de 17 — 19 grade și minime de 8 — 9 grade. Vremea se va menține răcoroasă și în prima parte a intervalului 18 — 24 mai, iar ulterior regimul termic se va apropia treptat de normal cu maxime, în medie, de 23 — 24 de grade și medii regionale ale minimelor de 10 — 11 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai mare în zilele din intervalul 14 — 20 mai, când, izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate.

În Crișana, procesul de încălzire ce se va resimți la începutul intervalului de prognoză va conduce spre o vreme normal de caldă pentru această perioadă, iar în jurul datei de 14 mai se vor înregistra, în medie regională, temperaturi maxime de 22 — 23 de grade și minime de 9 — 10 grade. Între 15 și 17 mai, valorile termice vor scădea, astfel că la sfârșitul primei săptămâni de prognoză vor fi medii de 17 — 18 grade ale temperaturilor maxime și de 7 — 8 grade ale minimelor nocturne. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va marca o creștere treptată spre valori apropiate de cele caracteristice ale perioadei, respectiv se va ajunge la medii de 22 — 24 de grade în cursul zilelor și de 9 — 11 grade pe parcursul nopților. Probabilitatea de apariție a averselor va fi ridicată în intervalul 14 — 20 mai, iar în zilele de 15 și 19 mai local se pot înregistra cantități de apă mai însemnate.

În Transilvania, valorile termice vor crește până pe 15 mai, când vremea va deveni normală pentru această perioadă, cu maxime diurne, în medie regională, de 23 de grade și minime nocturne de aproximativ 9 grade. La sfârșitul primei săptămâni, temperaturile vor scădea, ajungând pe 17 mai sub valorile obișnuite pentru a doua decadă a lunii mai, când se vor înregistra, în medie, maxime de 17 grade și minime de 6 grade. Deși, ulterior, vremea se va încălzi ușor, va fi răcoroasă mai ales în prima parte a săptămânii 18 — 24 mai, iar în ultimele zile se va apropia de normal, cu maxime, în medie, de 22 — 23 de grade și medii regionale ale minimelor de 8 — 9 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai mare în zilele din intervalul 14 — 19 mai, când, izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate.

Pentru zona Maramureș, regimul termic va reveni la normal, ca urmare a încălzirii vremii, cu maxime diurne de 20 — 21 grade și minime nocturne de aproximativ 9 grade (pe 14 și 15 mai), însă, în primul week-end, valorile termice diurne vor scădea, ajungând, în medie regională, la maxime de 17 grade, în timp ce media minimelor va coborî spre 7 grade. Ulterior, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, temperaturile vor crește treptat, îndeosebi pe parcursul zilelor, astfel încât, în cel de-al doilea week-end, se vor consemna, în medie, maxime termice de 22 — 23 de grade și minime în jur de 9 grade. Aversele, oricând posibile în intervalul 14 — 20 mai, vor avea o probabilitate mai mare de apariție în data de 15 mai, când local se pot înregistra cantități de apă mai însemnate.

În Moldova, intervalul va debuta cu o încălzire, astfel încât, pe 13 — 14 mai, valorile termice vor deveni ușor mai ridicate decât mediile climatologice ale perioadei, media regională a maximelor urmând a fi în jur de 23 de grade, iar a minimelor de 10 — 11 grade. Între 15 și 17 mai se va remarca o scădere de temperatură, în medie de 3 — 4 grade, atât ziua, cât și noaptea. Ulterior, până spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni, se va reveni la valori termice apropiate de mediile multianuale specifice perioadei, respectiv pe 23 — 24 mai vor fi maxime în medie de 21 — 23 de grade și o medie regională a minimelor de aproximativ 11 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor, mai ales sub formă de aversă, însoțite și de descărcări electrice, va fi mai ridicată în jurul datei 16 mai și în intervalul 18 — 20 mai, când, izolat, vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate.

În toată regiunea Dobrogei, pe fondul unor mici variații a temperaturii aerului de la o zi la alta, întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme apropiată de normalul termic pentru a doua jumătate a lunii mai. Astfel, în prima săptămână se vor înregistra, în medie, maxime de 20 — 22 de grade și minime de 11 — 12 grade. La începutul săptămânii viitoare este probabilă o răcire, astfel că media pe întreaga regiune a temperaturilor maxime și minime va coborî cu 3 — 4 grade, iar ulterior se va produce o încălzire treptată a vremii, încât temperaturile vor reveni la normal. În condițiile vremii predominant frumoase, probabilitatea de apariție a fenomenelor asociate instabilității atmosferice va fi redusă.

În Muntenia, în primele 3 — 4 zile, valorile termice vor crește treptat, iar în jurul datei de 15 mai vremea va deveni normală pentru această perioadă, cu maxime diurne, în medie regională, de 26 de grade și minime nocturne de aproximativ 12 grade. La sfârșitul primei săptămâni, temperaturile vor scădea, ajungând sub valorile obișnuite pentru a doua decadă a lunii mai, astfel că pe 17 mai se vor înregistra, în medie, maxime de 20 de grade și minime de 8 — 9 grade. Vremea se va menține răcoroasă și în prima parte a intervalului 18 — 24 mai, iar ulterior regimul termic se va apropia treptat de normal cu maxime, în medie, de 24 — 25 de grade și medii ale minimelor de 10 — 11 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai mare în zilele din intervalul 16 — 20 mai, când local se vor semnala și descărcări electrice, iar izolat cantitățile de apă pot fi mai însemnate.

În Oltenia, până pe 15 mai, valorice termice vor crește treptat, ajungându-se la maxime diurne, în medie, de 25 de grade și minime nocturne de aproximativ 12 grade, adică valori apropiate de cele normale pentru această perioadă. La sfârșitul primei săptămâni, temperaturile vor scădea, astfel că, pe 17 mai, se vor înregistra, în medie regională, maxime de 19 grade și minime de 8 — 9 grade. Vremea se va menține răcoroasă și în prima parte a intervalului 18 — 24 mai, iar ulterior regimul termic se va apropia treptat de normal, cu maxime, în medie, de 23 — 24 de grade și medii ale minimelor de 10 — 11 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai mare în zilele din intervalul 16 — 20 mai, când, izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate.

La munte, pe fondul unor mici variații a temperaturii aerului de la o zi la alta, întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme apropiată de normalul termic pentru a doua jumătate a lunii mai. Astfel, în prima săptămână, se vor înregistra, în medie, maxime de 12 — 15 grade și minime de 3 — 5 grade. La începutul săptămânii viitoare este probabilă o răcire, astfel că media pe întreaga regiune a temperaturilor maxime și minime va coborî cu 3 — 4 grade, iar ulterior se va produce o încălzire treptată a vremii, încât temperaturile vor reveni la normal. Probabilitatea de apariție a averselor și descărcărilor electrice, oricând posibile în intervalul 14 — 22 mai, va fi mai ridicată în jurul datei de 16 mai, când local se pot înregistra cantități de apă mai însemnate.


Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM.

comments

comments