full screen background image

11 mai – “Prinde gustul…”

doza bun     Bun găsit, dragilor!

Dăm startul unei noi săptămâni. O săptămână aparte, dacă ținem cont de faptul că este cea a voluntariatului, la nivel național. E cea de-a paisprezecea ediție, cea de anul acesta, și dacă nu ați auzit despre evenimentele petrecute în toată țara, în această perioadă, ar putea fi și vina mass-mediei. Cea care preferă cancanurile sau știrile legate de politică, în detrimentul celor legate de voluntariat. E drept că presa se scuză de fiecare dată, spunând că oferă ceea ce se cere.

Iar despre voluntariat, se crede că sunt mai puțini cei interesați. Și mult mai puțini cei dispuși să-l practice. Din diferite motive. Lipsa de timp sau lipsa beneficiiilor materiale. Căci, voluntariatul cere într-adevăr implicare – deci, timp rupt din puținul liber pe care îl avem – iar beneficiile materiale sunt inexistente.

Cu toate acestea, am observat o creștere a numărului celor ce se implică în astfel de activități. De cele mai multe ori, însă, e vorba de tineri. Mai puțin de adulți ocupați mai ales cu griji personale, ce par a nu le da ocazia de a se mai gândi și la grijile altora. Tot e bine! Căci, tinerii de astăzi sunt adulții de mâine. Și dacă au înțeles rostul voluntariatului de pe acum, au toate șansele să-l practice
și la vârsta la care grijile personale se vor înmulți.

Sloganul de anul acesta este “Prinde gustul!” Căci, actualii voluntari și-ar dori sporirea numărului lor. Doar că șansele pentru a prinde gustul sunt minime în cazul celor ce au trăit vremuri de tristă amintire, ce-i fac să asocieze voluntariatul cu munca patriotică ce avea de cele mai multe ori un gust destul de amar. În schimb, șansele ar putea crește simțitor în cazul tinerilor. Și asta și cu contribuția părinților, dacă aceștia ar înțelege avantajele pe care voluntariatul le poate aduce dezvoltării personalității lor E vorba despre a petrece timpul liber mai puțin în fața ecranelor de computer sau televizor și mai mult împreună cu alte persoane, de la care poți învăța și pe care le poți învăța și tu ceea ce știi, într-un mod util, provocator și de ce nu distractiv. Despre a-ți asuma responsabilități și a face ceva cu propriile tale mâini. Despre a căpăta experiență în diferite domenii ce îți va folosi poate mai târziu în carieră. Și, de ce nu?, contribui și tu la dezvoltarea comunității în care trăiești, cunoscându-i mai bine problemele. Căci, spunem ades că nu suntem foarte mulțumiți de ce se întâmplă la noi și tragem cu ochiul spre alte țări. Iar schimbarea, cum am mai afirmat, cred că trebuie să pornească de la fiecare dintre noi și nu să o așteptăm din afară.

Zic, deci, că n-ar fi rău ca săptămâna aceasta să gustați din voluntariat. Sau să-i încurajați pe tinerii familiei să o facă. E drept că nu vă va bate nimeni la ușă făcându-vă o propunere în a voluntaria. Dar dacă vreți să vă implicați cred că veți găsi informații la un clic distanță.

Închei, urându-vă să “prindeți gustul!” Și al voluntariatului și al dozei de educație.

0:00

comments

comments