full screen background image

Senatorul Donţu consideră că arestările preventive trebuie făcute pe bază de “indicii temeinice”

dontu 11     Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, este unul din cei trei membri ai comisiei juridice din Senat, care au avizat favorabil un proiect de lege privind modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală.

Amendamentul, inițiat împreună cu colegii Cristiana Anghel și Ioan Chelaru, prevede înlocuirea sintagmei “suspiciune rezonabilă” cu “indicii temeinice”, în cazul dispunerii arestării preventive.

Donţua precizat că a depus amendamentul în urma semnalelor primite din societate și “nu ca urmare a unui ordin de la partid”.

Modificările vor trebui să fie votate în plen, pentru a fi aplicate.

Potrivit motivaţiei senatorilor care au iniţiat amendamentul, noua formulare este “mai apropiată de principiul de drept consacrat, conform căruia cercetarea în stare de libertate este regulă, iar dispunerea unor măsuri de arest să fie excepţia”.

În schimb, Direcția Națională Anticorupție a reacționat dur la acest proiect, arătând că dacă ar fi adoptată o astfel de inițiativă “s-ar diminua semnificativ eficiența DNA și s-ar afecta în mod sever statutul procurorilor”.

comments

comments