full screen background image

Victoria împotriva fascismului, omagiată la Fălticeni

ziua eroilor fl 15     Marţi, 5 mai, în cadrul unei ceremonii solemne care a avut loc în Cimitirul ostaşilor ruşi din Fălticeni, a fost marcat momentul împlinirii a 70 de ani de la încheierea celei de a doua conflagraţii mondiale.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Fălticeni, Ambasada Federaţiei Ruse în România, cu sprijinul Inpectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava (prin prezenţa Gărzii de Onoare), al Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi al Detaşamentului de Jandarmi Fălticeni.

La eveniment au fost prezenţi Cătălin Coman, Primarul municipiului Fălticeni, Daulet Batraşev, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Dmitry Korshunov, Secretar 2 al Ambasadei Federaţiei Ruse în România, Aleksandr Şhapovalov, şeful Reprezentanţei Ministerului Rus al Apărării privind organizarea şi desfăşurarea activităţii militar – memoriale în România, Paula Radion, membru în Consiliul Director al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, colonelul Marian Mircea Liviu, comandantul Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, comanda Poliţiei Municipale, reprezentanţi ai filialelor Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Fălticeni şi Manolea.

Cei prezenţi au depus coroane de flori la monumentul din incinta Cimitirului ostaşilor  ruşi, iar elevi de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” au aşezat flori pe pietrele funerare.

„Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la momentul istoric al eliberării Europei. Marea victorie asupra fascismului din mai 1945, a găsit armata română în prima linie, alături de celelalte forţe ale coaliţiei antihitleriste. Este un moment pe care îl marcăm şi în acest an la Fălticeni alături de reprezentanţii Ambasadei Federaţiei Ruse şi ai Comunităţii Ruşilor Lipoveni. Ne aplecăm cu pioşenie în faţa jertfei tuturor celor care şi-au dat viaţa în cea de a doua conflagraţie mondială, pentru libertatea naţiilor europene, cu speranţa că jertfa nu a fost în zadar”, a precizat, în faţa celor prezenţi, primarul Gheorghe Cătălin Coman.

„Datorită deciziei curajoase şi ferme luate de regele Mihai, armata română s-a alăturat coaliţiei antihitleriste. Suferind pierderi grave, soldaţii ruşi şi cei români au luptat împreună, umăr la umăr, eliberând sat după sat, oraş după oraş al României. În prezent obiectivul nostru comun este să facem totul pentru ca lecţiile războiului să servească prevenirii unor noi provocări şi ameninţări globale”, a declarat reprezentantul Ambasadei Federaţiei Ruse, Dmitry Korshunov.

comments

comments