full screen background image

Grevă în transportul feroviar din Germania

trenger     Aproximativ două treimi din cursele pe rutele principale și o treime din cele pe rutele regionale au fost anulate marți, în Germania, din cauza unei noi greve a conductorilor de tren, prevăzută să dureze până duminică, a anunțat compania germană de transport feroviar Deutsche Bahn, informează AFP.

Această a opta grevă din ultimele zece luni, organizată la îndemnul sindicatului conductorilor GDL, care se opune conducerii Deutsche Bahn din cauza unor rațiuni de reprezentativitate, a început luni după-amiaza pentru transportul feroviar de marfă, unde circa jumătate din curse au fost anulate, și marți, la 02.00 (00.00 GMT), pentru trenurile de călători.

Greva ar urma să se încheie duminică, la orele 09.00 (07.00 GMT), atât pentru transportul feroviar de pasageri, cât și pentru cel de mărfuri. Aceasta va fi cea mai lungă grevă din transportul feroviar pe care a cunoscut-o vreodată Germania.

Traficul regional a fost afectat cel mai tare în estul Germaniei, lângă Leipzig, Dresda și Halle (Saale), cu numai 15% dintre trenuri în circulație, a precizat Deutsche Bahn.

Compania a pus la dispoziția călătorilor trenuri pe timpul nopții, pentru ca aceștia să poată dormi în ele, în gările din Munchen (sud), Hamburg (nord), Berlin și Frankfurt (vest).

Deutsche Bahn și-a reînnoit luni propunerea către sindicat, de a recurge la un mediator extern pentru a scoate negocierile din impas, însă, deocamdată, GDL se opune acestei propuneri în mod categoric.

GDL ar dori să poată negocia acorduri salariale pentru alte categorii de personal decât conductorii, solicitare pe care Deutsche Bahn a respins-o. Atât timp cât această problemă nu va fi reglementată, sindicatul nu dorește să intre în miezul problemelor ce țin de salarii și de durata programului de lucru.

Sindicatul DGL și combativul său președinte, Claus Weselsky, au fost, marți, ținta unor critici vehemente în Germania, tabloidul Bild, cel mai citit din această țară, publicând titluri în care făcea referire la ‘furia’ clienților. Mediile economice au atenționat cu privire la pierderi în valoare de sute de milioane de euro în această săptămână, cauzate în special de perturbarea liniilor de producție în unele sectoare ale economiei, precum cel auto sau chimic.

Deutsche Bahn transportă 5,5 milioane de pasageri și 607.000 de tone de mărfuri pe zi numai în Germania și deservește importante axe feroviare europene.

comments

comments