full screen background image

Spitalul Municipal Rădăuți a achiziţionat 39 de cititoare de carduri de sănătate

Viva News cititoare     De la data de 1 mai 2015, utilizarea Cardului Național de Asigurări de Sănătate va fi obligatorie.

Persoanele care, din diverse motive, nu au intrat încă în posesia acestui card, vor solicita, la Casa de Asigurări de Sănătate căreia îi aparțin, o adeverință de asigurat, care are o valabilitate de trei luni.

Amănunte despre toate acestea a dat, miercuri, directorul Spitalului Municipal Rădăuți, Dorin Robu, într-o conferință de presă.

Robu a precizat că, până în acest moment, spitalul rădăuțean a achiziționat 39 de cititoare de carduri.

Dorin Robu: “Vreau să-i informez pe toți beneficiarii serviciilor noastre că, începând cu data de 1 mai, pentu dovedirea calității de asigurat se utilizează cardul național de sănătate sau adeverință de asigurat, cu valabilitate de 3 luni, eliberată, la solicitarea asiguratului, de către Casa de Asigurări de Sănătate la care este luat în evidență, pentru persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință, primirea cardului național, sau cu adeverință de înlocuire a cardului național, pentru situațiile în care se solicită emiterea cardului în duplicat. Cum se folosește acest card? Cardul, în forma în care este primit acasă, este inactiv și trebuie activat la medicul de familie sau la un furnizor de servicii medicale. Pentru datele care trebuie inscripționate, numai medicul de familie poate face acest lucru. Cum se folosește acest card? În momentul prezentării la orice furnizor de servicii, de exemplu pentru servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, se face la momentul acordării serviciului. Pentru internare, pentru serviciile de spital, în momentul internării și la externare. Pentru internarea de zi, se face la fiecare vizită. Pentru investigațiile radiologice, analize de la borator, eliberare de medicamente, în momentul efectuării serviciului respectiv. Cum am spus, acest card dovedește calitatea de asigurat și ulterior el va fi folosit pentru validarea acestor servicii de către Casa de Asigurări. Referitor la medicamentele cu și fără contribuție personală, normele privind aplicarea contractului cadru stipulează că utilizarea cardului național se face la momentul ridicării medicamentelor din farmacie, dacă acestea se ridică de către beneficiarul prescripției. În cazul în care ridicarea medicamentelor de la farmacie se face de către un împuternicit, se utilizează cardul național de asigurări de sănătate al împuternicitului sau cartea de identitate, dacă împuternicitul nu poate prezenta cardul. Așa cum am mai spus, cardul se emite individual, pentru fiecare asigurat. Persoanele asigurate au obligația prezentării cardului sau, după caz, a adeverinței de asigurat cu valabilitate de trei luni, în vederea acordării serviciilor medicale. Neprezentarea cardului național de asigurări sociale de sănătate sau a adeverinței de asigurat, conduce la asigurarea acestor servicii numai contra cost, sau cele care sunt incluse în pachetul minimal. În pachetul minimal sunt incluse urgențele chirgicale, bolile cu potențial endemo-epidemic, până la rezolvarea completă a cazului, și nașterile. Sper să fie de folos aceste informații tuturor, mai ales că, începând cu 1 mai, este obligatorie utilizarea acestui card”.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuți

comments

comments