full screen background image

Ruşii scot tancurile pe străzi

tancrus      Rusia a dezvăluit o nouă generaţie de tancuri de luptă numite Armata T-14 înaintea ceremoniilor organizate la 9 mai, când sărbătoreşte victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC News Online.

Armata T-14 este descris drept un tanc foarte flexibil, care va intra în serviciu în 2020. Acesta se numără printre cele câteva echipamente noi prezentate la vasta paradă din 9 mai. Ministerul rus al Apărării a postat fotografii cu tancul, efectuate în timpul repetiţiilor.

Cei doi membri ai echipajului unui astfel de tanc sunt mai bine protejaţi decât în tancurile actuale ruse. Ei vor sta într-o cameră consolidată, departe de principala armă a acestuia, a declarat presa rusă. Postul de televiziune Zvezda TV, un canal al Ministerului rus al Apărării, susţine că şasiul tancului poate fi adaptat ca platformă pentru alte sisteme de armament. Postul de televizune Russia Today a declarat că Armata poate “evolua într-un vehicul de luptă robotizat”.

Cei mai mulţi lideri occidentali nu vor merge la Moscova din cauza crizei din Ucraina. Foştii aliaţi ai Rusiei în cel de-al Doilea Război Mondial – Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite – vor fi absenţi de la eveniment. Spectacolul din Piaţa Roşie ar urma să fie însă cea mai mare paradă militară organizată vreodată.
La defilare vor participa 15.000 de militari ruşi şi 1.300 de militari străini, inclusiv garda de elită sârbă, garda chineză de onoare şi grenadieri indieni. Vor participa, de asemenea, 200 de vehicule blindate şi 150 de avioane de luptă.

Kremlinul a trimis zeci de invitaţii liderilor străini, dar mulţi au refuzat participarea. Cancelarul german Angela Merkel nu va fi la Moscova la 9 mai, dar va face o vizită în ziua următoare. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, intenţionează să meargă la Volgograd la 7 mai.

Printre demnitarii străini prezenţi la paradă se numără însă liderul chinez şi cel nord-coreean. Premierul grec de stânga Alexis Tsipras intenţionează să participe, de asemenea, la paradă.

comments

comments