full screen background image

Percheziţii la contrabandişti de ţigări, în Fălticeni și Vicovul de Sus

mascati-mateiu     Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea au efectuat, luni, 28 de percheziții pe raza localităților Focșani, Galați, Onești, Adjud, Fălticeni, Bârlad și Vicovul de Sus în vederea destructurării unui grup infracțional organizat specializat în activități de contrabandă cu țigări.

În aceeași cauză, în noaptea de 26/27 aprilie, s-a organizat o acțiune de prindere în flagrant, pe raza municipiului Adjud, a doi membri ai grupului infracțional organizat care derulau activității de transport a țigărilor de contrabandă cu ajutorul unui autoturism de lux.

Cei doi membri ai grupului infracțional nu numai că nu au respectat semnalele de oprire efectuate de organele de poliție dar au și forțat barajul forțelor de ordine amplasat pe drumul european E 85, încercând să lovească autospecialele și ofițeri de poliție. În acest context, s-a utilizat armamentul din dotare, fiind executate focuri de avertisment. Cu toate acestea cei doi membri ai grupului infracțional au reușit să spargă barajul și profitând de avantajul oferit de autoturismul pe care îl dețineau au reușit să părăsească zona infracțională.

Doi dintre cei în cauza au fost prinși, față de cealaltă persoană continuându-se activitățile de urmărire.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă ca începând cu luna ianuarie 2015 s-a constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu țigări de proveniență ucrainiană.

Țigările erau preluate de doi membri ai grupului infracțional organizat în zona județului Suceava, fiind apoi transportate, cu un autoturism, pe raza municipiilor Focșani și Adjud unde erau predate rețelei de distribuție, coordonată de către liderul grupării.

Ulterior o mare parte a țigărilor erau valorificate en detail în piețele din cele două localități, o altă parte fiind valorificată prin intermediul rețelei de distribuție existentă pe raza municipiului Onești, dar și către persoane din municipiul Galați.

Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor este de 750.000 de lei, existând probe cu privire la faptul că grupul infracțional a preluat și valorificat peste 120 de baxuri de țigări (60.000 de pachete) de proveniență Ucraina.

Cu ocazia perchezițiilor efectuate au fost găsite și ridicate un număr de 21.611 pachete de țigări fără timbru de accizare sau cu timbru de accizare emis de autoritățile fiscale ucrainene, suma totala de 328.000 de lei, un număr de trei autoturisme de lux și peste 30 de telefoane mobile — utilizate de membrii rețelei.

S-a dispus măsura reținerii pentru o durată de 24 de ore față de un număr de patru inculpați fiind formulată propunere de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile ce va fi înaintată spre competentă soluționare la Tribunalul Vrancea.

Sprijinul tehnic și informativ a fost asigurat de Serviciul Român de Informații și Direcția de Operațiuni Speciale.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratelor de Jandarmi Județene Galați și Focșani, Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău și Inspectoratelor Județene de Poliție Vrancea, Bacău și Suceava.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

comments

comments