full screen background image

Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare continuă să se degradeze

statuie stefan suceava     În lipsa fondurilor europene, care fac posibilă refacerea totală a Cetății de Scaun a Sucevei, un alt simbol al orașului se degradează pe zi ce trece.

Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare, din apropiere, își pierde nu numai strălucirea de altădată, ci și anumite părți.

Deși autoritățile locale s-au arătat, în numeroase rânduri, dornice să refacă statuia înaltă de 23 de metri (inclusiv soclul), deocamdată totul a rămas la stadiu de intenție.

După ce, în urmă cu 7 ani, s-a desprins unul din altoreliefurile de bronz de mari dimensiuni de pe soclu, în scurt timp aceeași soartă o va avea și cel de-al doilea.

Plăcile din partea superioară au început să cadă, motiv pentru care Primăria a amplasat câteva balize de plastic, cu rolul de a-i ține mai la distanță pe privitori.

Statuia lui Ștefan cel Mare a fost realizată de sculptorul Iftimie Bîrleanu și dezvelită, în septembrie 1977, în prezența lui Nicolae Ceauşescu.

Statuia constituie cea mai mare lucrare de acest gen din țară, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Suceava, din anul 2004.

comments

comments