full screen background image

27 aprilie – “Să ne râdem sau să râdem?…”

doza bun     Bun găsit, dragilor!

E luni și, pentru că, așa cum ziua bună se cunoaște de dimineață, și săptămâna ar putea fi bună dacă o începem cu dreptul, zic că ar fi rost să o începeți cu consumarea dozei de educație. Și cu zâmbet!

Eu am terminat-o așa, pe cea care s-a încheiat. Cu zâmbet. Căci, v-am mai spus că munca alături de copii îmi prilejuiește astfel de momente.

Spre exemplu, în una din zile, unul dintre prichindeii mei curioși mi-a atras atenția că pe fișa de lucru pe care o primiseră la limba română era o greșeală. Scria “așază” în loc de “așează”. Și-n gândul lui se stârnise deja mirarea că doamna a uitat să scrie corect cuvintele și mândria că el este cel ce a sesizat greșeala. Deși uitarea e firească și s-ar putea să i se mai întâmple și doamnei din când în când, de data aceasta nu era cazul. Mirarea lui, dar și a celorlalți, a fost și mai mare aflând că este corect să scrii “așază” și nu “așează”, cum îl rostim de cele mai multe ori.

Probabil, vă veți întreba ce legătură are întâmplarea cu zâmbetul. Păi, are. Pentru că am zâmbit, bucuroasă că prichindelul a avut curajul să-mi sesizeze eventuala greșeală. E semn că are curajul de a se exprima în fața unui adult, când crede că acesta greșește.

Iar adulților li se întâmplă de suficient de multe ori să greșească. Dar, azi, voi enumera doar câteva din greșelile cele mai frecvente, atunci când vine vorba de a se exprima oral sau în scris. Și pentru că cei mici merg la școală, iar adulții la serviciu, am să le reamintesc că așa este corect. Să meargă la “serviciu” și nicidecum la “servici”.

Iar la serviciu, cu siguranță, muncesc. Poate mai mult decât o fac cei mici la școală. Sau poate nu… Mai mult “decât” și nu mai mult “ca” cei mici. Iar datorită părinților ce încearcă să le asigure celor mici tot ce le este necesar să crească frumos, celor mici le e bine. “Datorită” părinților le e bine și nu “din cauza” lor. Căci, “din cauza” îl folosim doar în contexte negative. Iar cele pe care le doresc părinții copiilor sunt doar din aria pozitivului, cred.

Sper că nu v-am stricat săptămâna din prima zi, reamintidu-vă doar câteva dintre greșelile pe care le facem și mari și mici. Zilnic. Ele sunt mult mai multe, iar dacă le căutați pe net pe cele mai frecvente, cu siguranță veți găsi măcar una pe care o faceți și dumneavoastră. Mai bine râdeți de cele de până acum, încercând să nu le mai repetați. Râdeți sau vă râdeți?! Căci, atunci când spunem m-am râs cu poftă aseară, înseamnă că ați râs de dumneavoastră înșivă… și se întâmplă cam rar. Dar dacă spuneți am râs cu poftă, e semn că ați râs datorită altcuiva.

Închei acum, cu speranța că veți avea curiozitatea de a afla care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem cu toții. Nu de alta, dar să nu fim de amuzamentul altora. Chiar dacă râsul nu strică nimănui. Ca și doza de educație.

0:00

comments

comments