full screen background image

Cinci români, printre câștigătorii Sony World Photography Awards 2015

sony aw     Cinci fotografi români – Cosmin Bumbuț, Auraș Mihaiu, Ionuț Hrenciu, Luiza Elena Boldeanu și Tina Genovia Obreja – se numără printre câștigătorii Sony World Photography Awards 2015, decernate la 23 aprilie, conform site-ului www.worldphoto.org.

Cosmin Bumbuț a fost desemnat ‘Fotograful Anului’ la secțiunea Arhitectură de juriul celei mai mari competiții de fotografie din lume.

Auraș Mihaiu a obținut locul I la categoria Premii Naționale (Romania National Award), pentru fotografia ‘Alesul oilor’. “Moment surprins la stână când proprietarii își caută animalele pentru a le pregăti de iernat. După coborârea de la munte, stăpânul de stână înapoiază fiecărui proprietar efectivele și definitivează înțelegerea”, se arată în descrierea imaginii.

Ionuț Hrenciuc a obținut locul al II-lea, iar Luiza Elena Boldeanu și Tina Genovia Obreja — locul al III-lea la aceeași categorie, la care au concurat 54 de țări.

Cosmin Bumbuț, fotograf profesionist din București, a fost selectat dintr-un grup de peste 87.000 de fotografi pentru a participa la categoria ‘Professional’, secțiunea Arhitectură, cu seria sa numită ‘Camera intimă’. Lucrarea artistului român prezintă o serie de imagini copleșitoare realizate în celulele a 35 de închisori din România.

‘Uniunea Europeană a adus, în 2007, dreptul deținuților de a primi vizite private. Asta înseamnă că un deținut care este căsătorit sau are o relație poate primi, o dată la trei luni, o vizită de două ore într-o cameră separată din incinta închisorii. În plus, dacă un deținut se căsătorește în închisoare, poate petrece 48 de ore în camera separată cu soțul sau soția și are dreptul la o vizită pe lună în primul an de căsătorie. Am început proiectul în 2008 și acum am fotografiat toate camerele intime din toate penitenciarele din România (35 de penitenciare)’, a declarat Cosmin Bumbuț, citat într-un comunicat difuzat de compania SmartPoint.

Seria de fotografii câștigătoare este expusă în cadrul expoziției Sony World Photography Awards 2015, din cadrul Somerset House, Londra, și va fi publicată în catalogul Sony World Photography Awards 2015.

În cadrul aceluiași concurs, fotograful american John Moore a câștigat marele premiu L’Iris d’Or — Fotograful profesionist al anului, pentru lucrarea ‘Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital’.

Ajuns la cea de-a opta ediție, concursul patronat de Sony prezintă cele mai bune fotografii contemporane dintr-un grup variat de domenii. Sony World Photography Awards se adresează tuturor categoriilor de fotografi, de la cei recunoscuți la nivel global până la tineri talentați.

Juriul este format din experți recunoscuți la nivel internațional, iar competiția oferă expunere nu doar pentru câștigători, ci și pentru cei aflați pe shortlist. Ediția din 2015 a Sony World Photography Awards a atras un număr record de 183.737 imagini propuse de concurenți din 177 de țări, confirmând astfel statutul de cel mai mare concurs de fotografie din lume.

Câștigătorii premiilor Sony World Photography Awards 2015 sunt:
L’Iris d’Or/ Professional Photographer of the Year — John Moore, SUA
Fotograful anului la categoria Open — Armin Appel, Germania
Fotograful anului la categoria Tineret — Yong Lin Tan, Malaezia
Fotograful anului la categoria Student Focus — Svetlana Blagodareva, Universitatea Politehnică de Stat Saint Petersburg, Rusia
Contribuții Excepționale în Fotografie — Elliott Erwitt
Câștigătorii categoriei ‘Professional’:
Arhitectură — Cosmin Bumbuț, România
Artă și cultură — Aristide Economopoulos, Statele Unite ale Americii
Campanie — Sebastian Gil Miranda, Franța
Concept — Rahul Talukder, Bangladesh
Probleme contemporane — Scott Typaldos, Elveția
Actualitate — John Moore, Statele Unite ale Americii
Peisaj — Simon Norfolk, Marea Britanie
Lifestyle — Li Fan, China
Oameni — Giovanni Troilo, Italia
Portret — Ruben Salgado Escudero, Spania
Sport — Riccardo Bononi, Italia
Natură moartă — Donald Weber, Canada
Călătorie — Bernhard Lang, Germania.

comments

comments