full screen background image

România propune crearea unor platforme de dialog pentru construirea încrederii

Bogdan Aurescu     Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a declarat, joi, România propune crearea unor platforme de dialog pentru construirea încrederii: Security Trusts, deoarece “prin dialog se poate soluţiona orice divergenţă de opinie”, subliniind că e nevoie de construirea unei centuri de securitate în jurul Europei, informează Mediafax.

“Avem nevoie de consolidarea încrederii şi de un dialog funcţional. Asta nu presupune neapărat acceptarea obiecţiilor celuilalt (…) Dificultăţile cu care ne confruntăm în ultimii ani în procesul de avansare cu succes şi cu un grad de eficienţă, noi dorim spre 100% (…) în relaţionarea cu statele din vecinătate, rezultă din lipsa unui dialog politic complex, sigur alături şi de alţi factori, dar un dialog politic complex care să urmărească aplanarea tensiunilor încă din fazele incipiente de evoluţie a acestora. În contextul în care asistăm la o proliferare a nucleelor de instabilitate, trebuie să recunoaştem că suspiciunea guvernează de multe ori atmosfera din vecinătatea lărgită a UE. Iată de ce încrederea este elementul pe care noi am dorit să ne concentrăm”, a  Bogdan Aurescu.

Ministru Afacerilor Externe a mai explicat, la cea de-a doua sesiune a dezbaterilor “Dialoguri@MAE”, cu tema “Contribuţia României la modernizarea Politicii Europene de Vecinătate şi la abordarea UE privind Parteneriatul Estic”, că trebuie creat “un mediu sigur, stabil şi prosper lângă frontierele noastre”, “prin construirea unui climat de încredere, prin eliminarea suspiciunilor”.

Astfel, România a prezentat spre dezbatere acest concept al platformelor de dialog permanent, care ar urma să fie create în vederea abordării provocărilor de securitate, a mai spus Aurescu, adăugând că trebuie urmărit angajarea vecinilor, construirea unei zone de “încredere și securitate în jurul partenerilor care sunt incluşi în politica europeană de vecinătate în cadrul unui spaţiu contiguu de la Oceanul Atlantic prin Nordul Africii, trecând prin Orientul Mijlociu, vecinătatea estică până în nordul continentului european”.

Aurescu a afirmat, legat de platforma de dialog Security Trust, că aceasta poate genera “un mediu de încredere şi pot creşte condiţiile de securitate şi dezvoltare într-un areal care va merge dincolo de vecinătatea imediată a UE”, subliniind faptul că “realitatea arată că avem nevoie de construirea unei adevărate centuri de securitate în jurul nostru dar nu doar prin intermediul vecinilor ci şi prin intermediul vecinilor vecinilor noştri”.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza