full screen background image

Republica Moldova plănuieşte o modernizare radicală a forţelor armate

solmol     Republica Moldova plănuieşte să achiziţioneze tehnologie în domeniul apărării şi să creeze o nouă bază militară, relatează Deutsche Welle în pagina electronică, citat de Mediafax. În plus, noul Guvern de Chişinău speră să obţină ajutor de la parteneri.

Autorităţile moldovene plănuiesc o modernizare radicală a forţelor armate, a anunţat noul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru. El aşteaptă asistenţă externă în acest efort. Într-un interviu pentru un post de televiziune, Cibotaru şi-a exprimat speranţa că, în lumina situaţiei geopolitice complicate provocate de războiul civil care devastează Ucraina vecină, partenerii ţării sale vor fi interesaţi de o eficientizare a armatei moldovene.

În opinia ministrului, este necesar ca militarii să poată interveni în mod operativ în situaţii de urgenţă, notează sursa citată.

El a făcut acest anunţ într-o perioadă în care bugetul alocat armatei reprezintă 0,3% din PIB şi abia ajunge pentru hrana şi cazarea militarilor.

Chişinăul a prezentat recent sugestii în vederea unei iniţiative NATO care ar putea să conducă la o îmbunătăţire a apărării, în contextul în care războiul civil din Ucraina s-a apropiat de frontiera cu Republica Moldova.

„Dorim ca Republica Moldova să participe la o soluţionare a problemelor provocate de situaţia geopolitică actuală”, a declarat Cibotaru, referindu-se la formarea militarilor şi asistenţă tehnică.

Ministrul a anunţat totodată că, până în 2018, urmează să fie construită o nouă bază militară, care va „arăta complet diferit faţă de vechile barăci sovietice” rămase în această fostă republică sovietică de pe vremea URSS. Ţara are nevoie în special de artilerie, a precizat el.

Cibotaru argumentează, de asemenea, că ameninţările reprezentate de conflictul armat din Ucraina au făcut necesară o nouă dezbatere politică despre actualul statut neutru al Republicii Moldova.

comments

comments