full screen background image

De la 1 mai, cardul de sănătate intră în vigoare

carduri de sanatate     Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a afirmat că începând de la 1 mai serviciile de sănătate vor fi decontate de casă doar pe baza cardului de sănătate și că până în prezent au fost validate aproximativ 4 milioane de carduri din cele 14 milioane tipărite.

„De la 1 mai, cardul de sănătate intră în vigoare și vom valida doar acele servicii confirmate de card. Pentru cetățenii care încă nu au primit cardul vom elibera o adeverință, dacă cardul nu a fost tipărit sau nu-l doresc din motive de conștiință, religie sau altceva. Dacă nu a fost trimis de casă și cardul este la casă, îl pot ridica de acolo cu o cerere sau de la medicul de familie. (…) Sunt aproximativ 4 milioane de carduri activate din aproximativ 14 milioane tipărite”, a afirmat marți Ciurchea la Senat, după ce a participat la dezbaterea „Drepturile pacienților — între teorie și practică”, organizată de Comisia pentru drepturile omului și Comisia pentru sănătate din Senat, notează Mediafax.

El le-a transmis pacienților să nu lase cardul la niciun furnizor de servicii medicale și să îl prezinte ori de câte ori beneficiază de un serviciu medical.

„Să ținem cont că importante sunt cardurile activate pentru un serviciu medical, și nu doar să-mi activez cardul pentru că vreau să fie activat. Nu există termen pentru activare. Pot să-l activez și peste doi ani, dacă nu ai nevoie de niciun serviciu medical. Nu expiră cardul, nu se întâmplă absolut nimic”, a explicat Ciurchea.

De asemenea, el a subliniat că spitalele trebuie să se doteze cu cititoare de carduri până la 1 mai pentru a-și putea deconta serviciile medicale oferite.

„Spitalele trebuie să fie pregătite cu cititoare, pentru că de validarea serviciului cu cititorul depinde rambursarea. Nu pot să-mi imaginez că un spital care face nu știu câte servicii nu dorește să-i fie și rambursate. Și atunci, sigur și-au luat cititoare sau își vor cumpăra. Nu vreau să se înțeleagă că în spitale există atâtea cititoare câți pacienți sunt. În spital cardul se folosește la internare și la externare. Ne interesează perioada cât pacientul a stat în spital, pentru a nu exista servicii suprapuse pentru această perioadă”, a adăugat Ciurchea.

comments

comments