full screen background image

“Medicina, altfel”, o nouă emisiune la Radio VIVA FM, realizată de dr. Radu Agrosoaie

Fata in Fata TEMPLATE 960x300     În curând, ascultătorii Radio VIVA FM se vor putea bucura de o nouă emisiune.

Este vorba despre “Medicina, altfel”, emisiune care va fi realizată de dr. Radu Agrosoaie.

Radu Agrosoaie s-a născut la Botoşani. Liceul la urmat la “August Treboniu Laurian”, din aceeaşi localitate. Îşi dorea să fie om de afaceri, dar mama sa l-a dorit medic.

Agrosoaie: “A câştigat mama, dar am câştigat şi eu. M-am apucat de afaceri, după terminarea facultăţii. Am lucrat mult în industria farmaceutică, în industria de dispozitive medicale, unde am învăţat despre ce e nou în medicamente, în tehnologie. Dar, am revenit la prima dragoste – medicina, pentru că, oricât de mulţi bani ai avea, cea mai mare satisfacţie a unui medic este atunci când un om îţi mulţumeşte, sincer, pentru ceea ce faci. Şi cred că medicina are nevoie de un nou curent, deschis deja în America şi în Europa. Şi văd medicina, să spunem aşa, un pic global.”

Facultatea de Medicină a treminat-o la Iaşi, iar rezidenţiatul şi examenul de medic specialist la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş”, pe secţia prof. Adrian Streinu-Cercel.

Agrosoaie: “În timpul rezidenţiatului, am realizat şi un atestat în endoscopie digestivă, la Spitalul “Colentina”, sub conducerea prof. Radu Voiosu. Am făcut practica în endoscopie în ultimele luni ale anului trecut, în Bucureşti. Şi în prezent, merg o dată pe lună în Bucureşti, cu prof. Alexandru Oproiu, care, la 84 de ani, nu se gândeşte la pensie şi care este la curent cu tot ce este nou în ştiinţă.

De ce “Medicina, altfel”?, a explicat dr. Radu Agrosoaie, în emisiunea “Faţă în faţă”, realizată, joi, la Radio VIVA FM.

Agrosoaie: “Din punctul de vedere al omului, cred că ascultătorul vrea altceva. În sensul că trebuie un pic educat altfel, să înţeleagă de unde vine starea de sănătate. Şi de unde e boala. Şi că boala este opera sa. Şi că noi, medicii, putem rezolva, punctual, anumite simptome, însă fondul neglijenţei, din timpul anilor, rămâne. Şi noi nu îl putem rezolva. Că, în ceea ce priveşte medicina tehnologică s-a ajuns la realizarea de transplant cardiac, schimbarea unei valve sau punerea unei valve fără operaţie, e o parte a problemei. Însă, de starea corpului trebuie să avem grijă încă din copilărie. Asta nu văd că se întâmplă. Nu mai avem medici în şcoli, sunt anumite probeleme ale sistemului. Dar, ascultătorii trebuie să ştie să aibă grijă de ei, din timp. Să îşi educe copiii – că hrana, gândurile, spiritualitatea sunt foarte importante în tot ceea ce înseamnă construcţia omului de azi. Să trezim oamenii. Speranţa nu e un medic, atunci când te îmbolnăveşti. Noi, medicii, trebuie să ieşim între oameni şi să spunem: voi sunteţi creatori.”

De o lună de zile, dr. Agrosoaie lucrează la Spitalul Municipal Rădăuţi, la Secţia de Boli Infecţioase.

Agrosoaie: “Voi lucra şi manevre endoscopice şi colonoscopice. Merg o dată pe lună şi lucrez cu profesorul Oproiu la Spitalul “Agripa Ionescu” din Bucureşti şi ţin aproape de Institul “Matei Balş”, de la care am învăţat foarte multe, pentru a fi aproape de tot ceea ce se întâmplă. În această medicină nouă, trebuie să-i dăm omului un răspuns. El merge la foarte mulţi medici şi vrea un răspuns. Curând am citit părerea unui pacient, care era tratat de unul dintre cei mari vindecători români, Valeriu Popa, ale cărui reţete le prescriu şi le recomand cu încredere – sucuri naturale, post -, lucruri care ajută foarte mult. În timpul postului negru, de exemplu, se spune că corpul îşi distruge celulele anormale, resturile celulare de care nu mai are nevoie. Şi asta spunea pacientul. Sunt oameni care merg la foarte multe specialităţi: m-am uitat la o pacientă, avea un “pomelnic” cu vreo 14 diagnostice. Şi dorea o soluţie. Această medicină altfel înseamnă să educăm omul să aibă grijă de el.”

comments

comments