full screen background image

Ponta s-a întlnit cu cu ministrul norvegian responsabil pentru Spaţiul Economic European şi afaceri europene

ponta     Primul-ministru Victor Ponta l-a primit miercuri, 15 aprilie, pe ministrul norvegian responsabil pentru Spaţiul Economic European şi afaceri europene, Vidar Helgesen, aflat în vizită oficială în România.

Cei doi oficiali au discutat despre modalitățile de aprofundare  a dialogului politic și de  dezvoltare, în continuare, a relaţiilor economice bilaterale, la sfârșitul anului  2014, valoarea totală a schimburilor comerciale dintre România și Norvegia atingând  675 milioane de euro  (cu exporturi de 575 milioane de euro și importuri de 100 milioane de euro). A fost evidențiată  prezența ascendentă a investițiilor  norvegiene în România, în diverse domenii precum construcţia de vapoare, industria de petrol şi gaze, IT, energia regenerabilă.

Primul-ministru Victor Ponta a exprimat aprecierea Guvernului României faţă de sprijinul oferit de Norvegia prin intermediul fondurilor din cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European şi Mecanismului financiar norvegian în actualul ciclu financiar, subliniind că prin proiectele promovate acestea contribuie la reducerea disparităților economice şi sociale, cât şi la dezvoltarea şi consolidarea unor relaţii de durată  între cele două țări. A fost subliniat gradul ridicat de absorbție al fondurilor norvegiene de către România.

De asemenea, premierul Ponta a arătat că susține  finalizarea negocierilor dintre UE şi statele SEE, respectiv Norvegia pentru următorul ciclu financiar (2014-2019) cât mai curând posibil, pentru a evita întârzierile.

În cadrul discuțiilor, a avut loc și un schimb de opinii privind situația din vecinătatea estică, Premierul român prezentând obiectivele și susținerea României fată de parcursul european al R. Moldovei, Ucrainei și  Georgiei.

A fost totodată evidențiată buna colaborare între cele două țări în cadrul NATO.

comments

comments