full screen background image

Peste 50 de hectare de vegetaţie uscată incendiate, în ultimele zile

incendiu_vegetatie_bun     În doar patru zile, în intervalul 10 – 14 aprilie, pompierii militari suceveni au intervenit în 183 de situaţii de urgenţă. Din cele 40 de incendii înregistrate în această perioadă, pentru 31 s-a intervenit pentru localizarea şi lichidarea flăcărilor izbucnite la vegetaţia uscată. Au fost incendiate şi a ars vegetaţia uscată şi arbuşti de pe o suprafaţă totală de aproximativ 55 de hectare.

Deşi vântul a suflat cu putere în aceste zile, cetăţenii au efectuat arderea miriştilor, resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate, punând în pericol gospodării şi anexe, fonduri forestier şi chiar vieţi omeneşti.

Pentru stingerea acestor incendii, subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava au intervenit cu 40 de autospeciale şi 200 de pompieri militari, în unele locaţii acestea fiind sprijinite de serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă şi de lucrători ai ocoalelor silvice.

erenurile incendiate au fost de pe raza localităţilor Suceava, Fălticeni, Huşi (comuna Preuteşti), Arbore, Lipoveni, Rădăşeni, Vâlcele (comuna Stroieşti), Liteni, Leucuşeşti (comuna Preuteşti), Gura Humorului, Vama, Pădureni (oraş Siret), Vicovu de Sus, Cojocăreni (comuna Zamostea), Siret, Vatra Dornei, Ruşi (comuna Forăşti), Cacica, Hârtop, Marginea, Bălcăuţi şi Moara, în ultima locaţie înregistrându-se şi cea mai mare suprafaţă de teren incendiat, respectiv 10 hectare.

Statisticile referitoare la incendii din ultimii ani arată că în judeţul Suceava, odată cu încălzirea vremii, se produce cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole de vegetaţia uscată. În aceeaşi perioadă se înregistrează un număr ridicat de incendii la gospodăriile populaţiei, având drept cauză focul deschis efectuat pentru curăţenia de primăvară prin distrugerea resturilor menajere sau furajere din grădini şi curţi.

Pentru evitarea producerii acestor incidente în perioada imediat următoare, pompierii revin cu un apel la respectarea următoarelor măsuri specifice de prevenire a incendiilor:
– să nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;
– să nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să o efectuaţi în locuri special amenajate (gropi ş.a.);
– să vă interesaţi la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
– arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale să o efectuaţi numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul primăriei;
– să asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi să stingeţi jarul după încetarea acesteia;
– educaţi şi supravegheaţi copii în vederea interzicerii jocului cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii.

Un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.

Toate incendiile, indiferent de natura lor, trebuie anunţate la numărul de telefon 112, număr unic pentru situaţii de urgenţă, apelul fiind gratuit în toate reţelele de telefonie fixă şi mobilă.

Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

De asemenea, pe fondul creşterii alarmante a numărului de incendii la fondul forestier la nivel naţional, Guvernul României a adoptat pe data de 23 aprilie 2013 Ordonanţa de Urgenţă nr. 34 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

Prezenta ordonanţă a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 267 din 13.05.2013 şi reglementează contravenţiile, sancţiunile şi modul de aplicare al acestora, după cum urmează:
– Art. 14, alin. 1, lit. f): constituie contravenţie arderea pajiştilor permanente;
– Art. 14, alin. 2, lit. a): contravenţia prevăzută la art. 1, lit. f) se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoana fizică, respectiv cu amendă de la 25.000 la 50.000 pentru persoana juridică.

comments

comments