full screen background image

Fără penalizări la depunerea cu întârziere a cererilor pentru subvenţiile europene pe suprafaţă

dadr1     Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava informează că a început campania de depunere şi primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015.

Directorule executiv al APIA, Iacob Caciur, reaminteşte că beneficiarii plăţilor sunt fermierii activi, persoane fizice sau persoane juridice, care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol sau deţinători legali de animale.

De asemenea, în cazul concesionării sau închirierii unei suprafeţe de pajişti de către o asociaţie de crescători de animale, beneficiarii plăţilor sunt membrii asociaţiei, dovada utilizării legale a acesteia constituind-o copia de pe contract, cât şi centralizatorul cu acordul, datele de identificare şi numărul de animale.

Pe de altă parte, de precizat este faptul că arendatorul, concedentul, locatorul sau comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul ari animalele cedate în modul amintit.

Eligibile la plată sunt exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 hectar şi formate din parcele agricole de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei este obligatoriu a fi de cel puţin 0,1 hectare.

De asemenea, solicitantul trebuie să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu, precum şi cerinţele legale în materie de gestionare, pe toată suprafaţa fermei.

În anii anteriori, campania se desfăşura până pe data 15 mai, dosarele putând fi depuse inclusiv până pe 9 iunie, însă cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi de întârziere.

“Facem precizarea că în urma solicitărilor adresate Comisiei Europene de mai multe state membre, s-a propus posibilitatea prelungirii termenului final de depunere a cererilor unice de plată, până la data de 15 iunie 2015, fără penalizări”, a spus Caciur.

La depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte toate documentele care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol (inclusiv a celor care conţin zone de interes ecologic), precum și a animalelor.

Documentele trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi să fie valabile cel puţin până la data de 1 decembrie a anului de cerere.

comments

comments