full screen background image

Aproape 100 de furturi comise de o gupare de minori în muncipiul Rădăuţi, doar în acest an

rotaru pol rad     Şeful Poliției Municipale Rădăuți, comisarul şef Eugen Rotaru, recunoaşte faptul că, în localitate, există grupări de infractori minori.

Rotaru a declarat, pentru Radio VIVA FM Rădăuţi, că o singură grupare de minori a comis aproape 100 de infracțiuni de furt, de la începutul acestui an și până acum.

Rotaru: “De la începutul anului până la zi cred că am aproape de 100 de infracțiuni de furt, numai în municipiul Rădăuți, comise de o grupare de minori, unde eu nu fac altceva decât să constat că ei au comis infracțiunea, să o probez și să le dau drumul înapoi acasă. Ei merg înapoi la furat, și așa am ajuns la aproape 100.”

Problemele se datorează şi faptului că, fiind minori, procedura de arestare și pedepsire este mai greoaie decât în celelalte cazuri.

Rotaru:   “Minorii până la 14 ani nu răspund pentru faptele comise, din punct de vedere penal. Între 14 și 16 ani, au capacitatea diminuată de responsabilitate, și vinovăția se poate proba numai printr-o expertiză psihiatrică. Chiar dacă comisia de expertiză validează sau invalidează din punct de vedere psihiatric un minor (să spunem că scrie că are discernământ vis-a-vis de faptele comise), în codul de procedură penală nu există în mod imperativ instituția arestării unui minor între 14 și 16 ani. Peste 16 ani există. Ori, gruparea despre care vorbeam este formată din doi minori de peste 16 ani și încă șase minori, între 14 şi 16 ani. Doi dintre ei sunt sub 14 ani. Asta e!”

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuți

comments

comments