full screen background image

Peste 36.000 de angajați MAI vor asigura ordinea, zilnic, de sărbătorile de Paști

gabriel oprea     Peste 36.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor asigura ordinea, zilnic, de vineri până luni, în perioada sărbătorilor de Paști.

“Începând de mâine și până luni inclusiv, vor fi la datorie zilnic peste 36.000 de polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi, pompieri și lucrători din alte structuri ale MAI, care vor avea ca misiune asigurarea climatului de normalitate și siguranță în toată țara”, a anunțat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, într-o videoconferință cu prefecții și șefii structurilor teritoriale ale MAI pe tema măsurilor de ordine și siguranță publică dispuse cu ocazia sărbătorilor pascale.

Potrivit acestuia, aproape 11.000 de polițiști vor acționa, la nivel național, suplimentar față de dispozitivul curent.

“Poliția Română va avea în teren 415 radare. În parteneriat cu Polițiile din Ungaria și Bulgaria, vor avea loc acțiuni în oglindă, de monitorizare a traficului rutier pe drumurile care fac legătura cu punctele de trecere a frontierei. Pentru a sprijini misiunile Poliției am dispus ca un elicopter al Inspectoratului General de Aviație să desfășoare misiuni de supraveghere a traficului rutier pe cele mai aglomerate rute”, a spus Gabriel Oprea.

El a anunțat că efectivele de jandarmi vor fi suplimentate, ajungând la o medie zilnică de peste 6.000 de jandarmi în misiune.

“Jandarmeria va asigura măsurile de ordine publică, acționând în principal în preajma bisericilor, mănăstirilor, acolo unde se vor desfășura manifestări religioase, dar și în zone cu potențial criminogen ridicat. În stațiunile montane și pe traseele turistice avem mobilizați 259 jandarmi montani care, alături de serviciile Salvamont, sunt pregătiți să intervină. Pentru următoarele zile am suplimentat și forțele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Zilnic vor fi la datorie peste 4.100 de pompieri”, a declarat vicepremierul.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește latura de prevenire, săptămâna aceasta pompierii au efectuat peste 2.500 de controale la lăcașuri de cult, hoteluri, pensiuni, unități comerciale și spații cu aflux mare de persoane.

“Aceste misiuni vor continua până la sfârșitul săptămânii. În noaptea de Înviere, peste 2.300 de pompieri vor fi în misiune în zona mănăstirilor și bisericilor. Pentru asigurarea intervenției medicale de urgență vor fi disponibile în fiecare zi 285 de echipaje SMURD și 745 de echipaje de ambulanță în întreaga țară. Pentru această perioadă sunt pregătite 13 elicoptere ale MAI, care vor asigura misiunile aero-medicale”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne.

El le-a solicitat autorităților locale să acorde o atenție deosebită zonelor unde s-ar putea produce inundații, ca urmare a ploilor din ultimele zile.

În altă ordine de idei, Gabriel Oprea a menționat că, în ultima săptămână, s-au înregistrat 207 dosare penale și au fost aplicate 3.881 amenzi, de peste 5 miliarde de lei. “Au fost confiscate sau indisponibilizate aproape 156 de tone de produse alimentare fără documente legale și 2 milioane de litri de vin. Aceste acțiuni vor continua și în zilele care au mai rămas până la sărbătorile de Paști”, a adăugat Oprea.

comments

comments