full screen background image

Măsuri de ordine și siguranță publică dispuse cu ocazia Sărbătorilor Pascale

video 0904     În cadrul videoconferinței desfășurate joi, 9 aprilie, la sediul Instituției Prefectului –județul Suceava au fost discutate măsurile de ordine și siguranță publică dispuse cu ocazia sărbătorilor pascale.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina al județului Suceava, structurile Poliției de Frontieră subordonate I.T.P.F. Sighetu Marmației au stabilit modul de acţiune şi dispunerea dispozitivelor mixte de ordine şi siguranţă publică în zona lăcaşelor de cult, în ceea ce privește fluidizarea traficului în zona de frontieră şi au adoptat măsuri pentru preîntâmpinarea producerii oricăror evenimente negative.

În perioada premergătoare şi în timpul Sărbătorilor Pascale, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava asigură, alături de efective din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, măsurile de ordine publică în timpul manifestărilor religioase din judeţ.

În noaptea de Înviere, 136 de jandarmi vor acţiona pentru desfăşurarea în bune condiţii a slujbelor religioase organizate la un număr de 47 de lăcaşuri de cult din judeţ, printre care şi mănăstirile Dragomirna, Bogdana, Probota, Putna, Voroneţ, Suceviţa, Humor, Moldoviţa şi „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Activităţile jandarmilor vor viza în principal prevenirea încălcării normelor de convieţuire socială, monitorizarea şi descurajarea grupurilor care tulbură ordinea şi liniştea publică, precum şi pentru  rezolvarea  situaţiilor ce pot să apară cu ocazia desfăşurării manifestărilor.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava recomandă participanţilor la manifestările religioase să acorde o atenţie sporită la modul de asigurare a bunurilor de valoare şi să evite implicarea în conflicte de orice natură. În cazul în care sunt victime ale unor fapte antisociale sau observă producerea unor astfel de fapte, cetăţenii se pot adresa direct jandarmilor şi poliţiştilor aflaţi în dispozitivele de ordine publică sau pot solicita sprijin prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112. De asemenea, vor fi constituite echipe de intervenţie la sediul fiecărei structuri de jandarmi din judeţ, pregătite pentru a interveni prompt pentru luarea măsurilor legale în acest sens.

Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava va asigura executarea de controale de specialitate la locaşurile de cult în vedere asigurării condiţiilor normale de desfăşurare din punct de vedere al preveniri şi stingerii incendiilor, a slujbelor religioase dedicate Învierii Domnului, cu accent pe următoarele obiective : Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din localitatea Gheorghiţeni, com. Dorna Arini, Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou Suceava, Mănăstirea Suceviţa, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Humorului, Mănăstirea Voroneţ şi a celorlalte lăcaşe de cult istorice de pe raza judeţului;

Vor fi realizate activităţi de prevenire/ monitorizare situaţii de urgenţă, pe timpul slujbelor religioase din noaptea de 11 spre 12.04.2015 ce vor viza respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la 42 unităţi de cult religios cu 48 cadre la faţa locului.

Pentru aducerea la îndeplinire a sarcinilor ce revin Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava în perioada menţionată, toate structurile, vor acţiona prin activităţi specifice în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică  în localităţiile urbane şi rurale, în special în locurile de pelerinaj şi zone de agrement.
Astfel în perioada 9-13 aprilie a.c. 2015 IPJ Suceava va interveni zilnic cu 300 de polițiști

Având în vederea creșterea traficului de frontieră în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, la nivelul județului Suceava, structurile Poliției de Frontieră subordonate I.T.P.F. Sighetu Marmației, vor aplica prevederile Planului de măsuri propriu pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, premergător și pe timpul Sărbătorilor Pascale – 2015.

Astfel, vor fi organizate și desfășurate controale/ acțiuni preventive în vederea depistării și înlăturării stărilor de pericol și în vedea fluidizării traficului în zona de frontieră.

În data de 11 aprilie 2015 la nivelul structurilor Poliției de Frontieră din județul Suceava vor acționa 135 de cadre.

Pentru siguranţa sanitar-veterinară a populaţiei şi eliminarea factorilor de risc, în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava (D.S.V.S.A). a fost aprobat un plan de măsuri de supraveghere şi control privind modul de producere, depozitare, transport şi comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale.

Au fost stabilite programe de lucru în care au fost antrenate echipe de control constituite din inspectori de specialitate numiţi prin decizie emisă de Directorul Executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor  Suceava, pentru perioada 30.03 – 13.04. 2015.

Programul a asigurat în această perioadă  permanenţa la nivelul instituţiei (inclusiv în zilele de sămbătă şi duminică) şi urmează etapa a doua care vizează perioda 23.04 – 30.04. 2015, cand se vor efectua controale in unităţile de alimentaţie publică, de tip restaurant, fast-food, cantină, laboratoare cofetărie/patiserie, pensiune turistică, tabere de copii, magazine alimentare din zonele de interes turistic, unităţi de alimentaţie publică cu caracter sezonier şi alte unuităţi de alimentaţie publică, in care se prepară, se servesc şi se comercializează alimente specifice perioadei  1 Mai.

Începând cu data de 24.03.2015, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor  Suceava a desfășurat acțiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea și modul de etichetare, prezentarea, publicitatea și comercializarea produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale: pește, carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată și produse din cacao, tablete și figurine pe bază de cacao și grasimi vegetale, produse de patiserie, vin.

În acest sens au fost verificați 55 de operatori economici, cantitatea de produse verificată fiind de aproximativ  5.900 kg de produse.

Principalele deficiențe constatate au fost :
– La pește și produse din pește s-au găsit diverse sortimente de pește congelat fără etichete cu elemente de identificare sau fără avertismentul „a nu se recongela după congelare”
– La carne existau etichete fără traducere în limba română, etichete parțial ilizibile, ambalaje deteriorate sau lipsa afișare preturi.
– La produse de patiserie, ciocolata si produse din cacao s-a constatat lipsa listei ingredientelor sau lipsa procentului ingredientului principal, lipsa gramajelor și lipsa prețurilor

În urma controalelor efectuate s-au aplicat 35 sancțiuni contravenționale, respectiv 24 amenzi în cuantum de 34.000lei și 11 avertismente. S-au oprit temporar de la comercializare produse in valoare de 2.365 lei.

În perioada 10-13 aprilie 2015 CJPC Suceava va asigura serviciul de permanență și va răspunde la numarul destinat consumatorilor zilnic între orele 8.00-21.00

“Apropierea de sărbătorile pascale, prin specificul acestora, solicită o atenţie specială acordată de autorităţile cu atribuţii în asigurarea liniştii publice şi a siguranţei produselor alimentare comercializate în această perioadă. Am solicitat structurilor M.A.I. şi instituţiilor din domeniile sănătate publică şi sanitar-veterinară monitorizarea strictă a organizării evenimentelor de cult în condiţii de siguranţă, a comercializării produselor alimentare şi nealimentare specifice acestor sărbători, deoarece în prim plan trebuie să fie siguranța cetățenilor”, a precizat Constatin HARASIM, prefectul județului Suceava.

comments

comments