full screen background image

Ziua Internaţională a Romilor va fi celebrată şi la Dolhasca

ziua romilor     Data de 8 aprilie marchează, din punct de vedere istoric, reuniunea la nivel internaţional a organizaţiilor romilor din lume în cadrul primului Congres Mondial al Romilor, ce a avut loc la Londra, în anul 1971.

Cu această ocazie, s-a adoptat simbolul comunităţii romilor – roata cu spiţe, iar cântecul “Gelem, gelem” a devenit imnul său internaţional. Tot în anul 1971 s-a adoptat şi steagul internaţional al romilor: jumătatea de jos este verde – simbol al câmpurilor înverzite, iar jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin.

La mijlocul steagului se află o roată roşie, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu aria de origine – India.

În România, ziua de 8 aprilie a fost consacrată drept “Sărbătoarea etniei romilor din România” prin Legea nr.66/2006, o iniţiativă legislativă a deputatului Nicolae Păun, reprezentantul minorităţii romilor în Parlamentul României.

În acest context Asociaţia “Partida Romilor Pro Europa”, Sucursala judeţului Suceava, împreună cu Biroului Judeţean pentru Romi din cadrul Instituţiei Prefectului – judeţul Suceva, transmite un călduros “La mulţi ani!” , multă sănătate, fercicire, putere de muncă, pace şi linişte sufletească tuturor romilor din judeţul Suceava.

Preşedintele Asociaţiei “Partida Romilor Pro Europa”, Sucursala judeţului Suceava, Vasile – Virgil Pohoaţă, anunţă că, având în vedere faptul că ne aflăm în “Săptămâna Patimilor”, săptămână premergătoare marii sărbători a Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos, “Ziua Internaţională a Romilor” se va celebra în data de 16 aprilie 2015, în oraşul Dolhasca, începând cu orele 14:00.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza