full screen background image

Inspectoratul de Jandarmi are drapel de luptă (foto)

drapj1     Inspectoratul de Jandarmi Judeţean”Bogdan Vodă” Suceava are drapel de luptă, în urma manifestării oficiale desfășurată, sâmbătă, în fața Palatului Administrativ.

După citirea decretului de acordare a drapelului de luptă, semnat de președintele Klaus Iohannis, a urmat predarea acestuia către șeful Inspectoratului sucevean, locotenent colonelul Marian Lungu.

După primirea drapelului de luptă de conducerea Inspectoratului de Jandarmi Suceava, a urmat parada militară și apoi felicitările și aplauzele obișnuite cu aceste prilejuri.

La ceremonial au participat subunităţi constituite din militari ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, precum şi Unitatea Specială Jandarmi Gardă de Onoare şi Protecţie Instituţională Bucureşti şi Muzica Militară Reprezentativă a Jandarmeriei Române.

Conform Legii nr. 34 din 1995, Drapelul de luptă se acordă marilor unităţi şi unităţilor militare, prin decret al Preşedintelui României, la propunerea ministrului apărării naţionale, a ministrului de interne sau a directorului Serviciului Român de Informaţii.

La data de 18 februarie a.c., Preşedintele României a semnat decretul de acordare a Drapelului de luptă Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava.

În contextul în care la data de 3 aprilie a.c. Jandarmeria Română aniversează 165 de ani de când domnitorul Grigore Alexandru Ghica a semnat actul de înfiinţare a instituţiei, momentul organizării ceremonialului militar de acordare a Drapelului de luptă are o semnificaţie aparte.

Drapelul de luptă, simbol al onoarei, gloriei şi vitejiei militare, este scos din vitrina sigilată doar cu aprobarea comandantului unităţii şi numai la anumite ceremonii militare – de Ziua Naţională a României, de Ziua Drapelului, Ziua Imnului, Ziua Armatei, la depunerea jurământului militar sau la funeralii militare.

Ori de câte ori este scos, Drapelul de luptă este apărat de garda drapelului, formată din 7 membri – comandantul gărzii, militarul port-drapel şi 5 însoţitori.

Toţi membrii gărzii drapelului sunt înarmaţi cu muniţie de război, iar dacă integritatea Drapelului de luptă ar fi ameninţată, garda îl apără chiar cu preţul vieţii.

comments

comments