full screen background image

Directorul “Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești” Cernăuți, la VIVA FM

iurie viva     Matinalii Andrada și Călin au început “Săptămâna Mare” în spiritul culturii românești.

Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți, a fost prezent, în această dimineață, la matinal.

El a vorbit, cu multă pasiune, despre ceea ce numește el “viitorul în cultura tradițională românească în Ucraina”, dar și despre festivalurile desfăşurate în acest sens, de-a lungul timpului.

Iurie Levcic: ”Dezideratul nostru este, totuși, viitorul neamului românesc de acolo (Ucraina), de aceea punem accent pe copii, pe educație. Festivalurile sunt rezultatele muncii noastre, pentru că, copilul, după pregătirea pe care o primește la centru, ar trebui să-și etaleze talentul, să arate la toată lumea ce-a învățat, de aceea am și creeat aceste festivaluri.  Încercăm să aducem în fața copiilor valorile, atât istorice, cât și folclorice, muzicale, culturale, a poporului român. Sunt foarte mulți oameni cu suflet, care doresc să ne ajute, mai puțin financiar, mai mult logistic, dar ne bucurăm și de acest ajutor, pentru că este benefică orice intervenție din România, a oricărui specialist, și aici mă refer atât la interpreți, etnografi, istorici, profesori. Avem și un simpozion extraordinar, se numește ”Vatră dulce strămoșească”, unde, prin intermediul cercetătorilor și al pedagogilor din România, aducem cât se poate de multe informații pentru pedagogii de acolo. Festivalurile noastre sunt apogeul muncii noastre, și este o mare mândrie pentru noi, pentru că sunt deja cunoscute peste hotare! Ne bucurăm în prezent, de sprijinul Consiliului Județean Suceava, de sprijinul Centrului Cultural Bucovina, care ne este alături în absolut toate acțiunile noastre culturale de acolo.”

Iurie Levcic a vorbit şi despre ce înseamnă pregătirea copiilor, despre ce înseamnă dragostea pentru folclor, și, mai ales, despre ce înseamnă dragostea pentru rădăcini, despre dragostea profesorului față de elev și față de ce predă.

Iurie Levcic: ”Doar acel om care trăiește și simte românește, doar acela poate da copilului la maxim ce știe, pentru că acel om e perceput de copil ca un prieten, și să știți că, copiii nu iubesc obiectul, copiii iubesc pedagogul.”

Interviul integral cu Iurie Levcic îl puteți asculta mai jos.

0:00

comments

comments