full screen background image

2 aprilie – “Placebo sau nocebo?”

doza bun      Bun găsit, dragilor!

Astăzi, am să încep cu cuvintele lui Mahatma Ghandi: “Omul este produsul gândurilor lui; El devine ceea ce gândește.”

Pentru că mare parte din educația pe care o avem și pe care o construim zi de zi ține de noi. De ceea ce ne dorim și ceea ce gândim pentru noi.

Cu toții ați auzit de efectul “placebo”. Cel datorită căruia ne putem vindeca, în cazul în care suferim de boli, chiar în proporție de 18 până la 80% dintre cazuri, datorită minții, ce are puterea de a vindeca organismul.

Puțini însă au auzit, cred, de efectul “nocebo”. Dar, deși, nu au cunoștință de acest termen, poate că sunt conștienți de faptul că o gândire negativă nu-i poate ajuta să realizeze ce-și propun.

Există studii care arată că unele popoare au o rata de viață mai scăzută, datorită credințelor pe care le-au moștenit, legate de ceea ce le rezervă astrele asupra existenței. Cercetătorii au descoperit, în cadrul unui studiu, că șansele de deces ale celor de origini chinezo-americane sunt cu atât mai mari cu cât aceștia sunt mai atașați de tradițiile chinezești. La o examinare mai atentă, au concluzionat că reducerea speranței de viață nu poate fi explicată prin factori genetici, stilul de viață sau comportamentele pacienților, prin abilitatea doctorilor sau alte variabile. Explicația era dată de convingerile chinezilor, care
credeau că vor muri tineri, pentru că așa stabiliseră astrele. Astfel, convingerile lor negative le-au scurtat viața.

Cam așa, cred, stă treba și în cazul celorlalte lucruri importante din existența noastră și nu doar în cazul sănătății. Gândind pozitiv asupra celor ce ni se vor întâmpla, avem mai multe șanse să realizăm ceea ce ne propunem, indiferent de domeniu.

Chiar și la școală. Cel mic pornește mai mult sau mai puțin încrezător pe calea cunoașterii. Dar dacă este mai încrezător, cu siguranță este și mai curios și mai dispus de a învăța mai repede și mai bine. Dar o gândire pozitivă, în cazul celor mici, este ușor influențată de adulți. Căci, părintele este, așa cum am mai spus, cel care îl poate ajuta să aibă mai multă încredere în el, să facă tot ce poate mai bine, fără a-i fi teamă de eșec.

O gândire pozitivă poate atrage energii pozitive, îmi spunea cineva. Cred, mai degrabă, că a fi optimist poate să te ajute mai mult și mai bine să-ți mobilizezi forțele, conducându-te spre un randament maxim. E drept că totul ține de puterea minții. Iar puterea minții se amplifică, mereu, tot prin educație.

Închei cu îndemnul de a fi pozitivi, de a gândi pozitiv și de a-i învăța și pe cei mici să fie la fel. Optimiști fiind, vor avea mai multe șanse de succes. Desigur, nu e bun nici optimismul exagerat, ce nu are un temei. Dar calea de mijloc o vom găsi cu toții, mai ușor, tot prin exercițiu. Și consumând, zilnic, doze de educație.

0:00

comments

comments