full screen background image

Primarul Sucevei, Ion Lungu: “Cu banii pe care i-am dat la Termica, făceam un oraş nou!”

Fata in Fata LUNGU     Primarul muncipiului Suceava, Ion Lungu, se gândeşte deja la modul cum va rezolva situaţia încălzirii centralizate a localităţii în iarna viitoare.

Invitat în emisiunea “Faţă în faţă”, realizată, marţi, la Radio VIVA FM Suceava, Lungu a reluat afirmaţia că situaţia de la “Termica”, societatea care asigură transportul şi distribuţia agentului termic în capitala judeţului, este o “problemă de sistem”.

Lungu: “Această iarnă a trecut, dar eu mă gândesc la cum ne vom încălzi în iarna 2015 – 2016. Cum am mai spus, la Termica este o problemă de sistem, o problemă care a dat mari bătăi de cap municipalităţii. Din păcate, am avut gura pocită, în 2002, când am spus că Termica va fi o piatră de moară legată de gâtul Consiliului Local. În toţi aceşti ani, cred că am avut vreo 50 de şedinte de Consiliu Local pe problema Termica. Am albit din cauza asta. Dar, o spun din nou, e o problemă de sistem, nu de oameni. Poate, cu un management super-performant, se mai puteau reduce costurile cu 5-10%, dar tot nu ajuta la nimic. Acolo, numai materia primă, respectiv cărbunele adus din import, nu închide costurile.”

Totuşi, susţine edilul şef al Sucevei, situaţia este mai bună decât în alte localităţi.

Lungu: “Eu cred că la Suceava situaţia e, totuşi, mai bună decât în alte municipii. Chiar am văzut, la sfârşitul săptămânii trecute, primarul din Galaţi a lansat un S.O.S. în ceea ce priveşte încălzirea oraşului. Toate societăţile mari de termficare din România, cum era şi normal, au dat faliment. Spun că era normal pentru că s-a redus şi obiectul de activitate. În 2002, mai era ceva activitate prin Lunca Sucevei şi Termica furniza abur industrial pentru fabrici, energia termică livrată populaţiei fiind un produs secundar. S-a ajuns unde s-a ajuns pentru că era o supracapacitate mare, dimensionată la o activitate mică. Faţă de alte localităţi, la Suceava suntem, totuşi, cu un pas înainte. Suceava este singurul oraş mare din România în care a intrat în funcţiune, după 1989, o centrală nouă de termoficare. Noi, spun eu, suntem cu problema termoficării undeva la 60% rezolvată. Avem lucrul cel mai important – centrala de producţie a energiei termice, care are o durată de viaţă de cel puţin 50 de ani. În acelaşi timp, am făcut investiţii de vreo 25 de milioane de euro pe transport şi distribuţie, am modernizat 19 puncte termice. Am redus cu aprox. 20% pierderile pe transport – distribuţie. Mai sunt de redus încă vreo 25%, în etapa următoare de modernizare.”

“Cu banii pe care i-am dat la Termica, făceam un oraş nou!”, a spus primarul Sucevei, în cadrul emisiunii “Faţă în faţă”, realizată, marţi, la Radio VIVA FM Suceava.

Lungu: “Nu mă feresc de cuvinte: e vorba despre blestemul Termica. Cu banii pe care i-am dat la Termica, făceam un oraş nou! Termica merge pe drumul ei şi se va stinge, asta e realitatea. Din păcate, Primăria rămâne bună de plată în continuare. Vom avea de plătit încă 100 de miliarde de lei vechi în urma Termica, pentru ceea ce a girat Consiliul Local. Este vorba de 40 de miliarde la E.ON Gaz şi peste 60 de miliarde la ACET. Acum, suntem cu plăţile la zi către Termica, la subvenţii, dar vom avea de plătit peste 100 de miliarde, restanţele la gaz şi la apă. Acum, ce putem face? Să sacrificăm oraşul şi să dăm toţi banii la termoficare, este un lucru, spun eu, nepermis. Şi nu ar fi nici corect, pentru că jumătate din oraş nu se încălzeşte de la sistemul centralizat. Noi, pentru a plăti restanţele Termica, luăm din banii populaţiei, deci şi a celor care au centrale proprii de apartamente.”

În opinia lui Lungu, singura variantă viabilă este realizarea unei societăţi de termoficare cu capital sută la sută al municipalităţii.

În acest scop, primarul va convoca, vineri, 3 aprilie, o şedinţă de Consiliu Local.

Lungu: “Vineri, 3 aprilie, voi convoca o şedinţă, extraordinară sau de îndată, voi vedea cum se încadrează în Legea 215, pentru a realiza o nouă societate de termoficare, cu capital sută la sută al Consiliului Local. În funcţie de ceea ce se va întâmpla pe 16 aprilie, când este licitaţia pentru transport şi distribuţie, vom lua o decizie, dacă vom participa la licitaţie sau nu. Dar, vreau ca, în primă fază, să facem această societate, să o înregistrăm la Registrul Comerţului şi să scoatem, dacă va fi cazul, o autorizaţie de funcţionare temporară de la ANRSC. Deci, ne pregătim pentru eventualitatea că nicio altă firmă nu se va prezenta la licitaţie.”

comments

comments