full screen background image

Tiberiu Maerean: “Îmi voi exercita, în continuare, prerogativele de viceprimar”

Fata in Fata maerean     Tiberiu Maerean este hotărât să conteste decizia membrilor PSD Rădăuţi de a-l exclude din partid.

Invitat în emisiunea “Faţă în faţă”, realizată, în fiecare miercuri, la Radio VIVA FM Rădăuţi, Maerean a declarat că Organizaţia Municipală s-a grăbit cu excluderea sa, hotărârea nefiind validată de către Biroul Politic Judeţean.

Maerean va contesta decizia în Comisiile de Etică ale partidului, atât la nivel judeţean, cât şi la nivel naţional.

Maerean: “Adoptarea hotărârii în cadrul Biroului Executiv Municipal, de excludere a mea din partid, de retragere a sprijinului politic, trebuie validată de către Biroul Politic Judeţean (BPJ). Ori, acest lucru nu s-a întâmplat. Domnul Nistor Tătar se grăbeşte mult prea tare. Mai mult, eu am fost candidat pe listele USL. Trebuie să se întrunească conducerea USL şi să facă demersurile de rigoare. Apoi, încunoştiinţat fiind de hotărârile BPJ şi USL, pot să mă adresez în contestaţie la Comisiile de etică ale partidului, de nivel judeţean, după care de nivel naţional. Până la acest lucru, pot să vă mai spun că, conform statutului, o organizaţie locală de partid este formată dintr-un număr de organizaţii de pe lângă secţiile de votare. Acestea sunt cele care au membri – ele primesc membri, ele exclud membri. Nicidecum, Comitetul Executiv Local. În consecinţă, nu prea ştiu cine m-a exclus din partid.”

În cadrul şedinţei extraordinare care s-a desfăşurat miercuri, Maerean a fost schimbat şi din funcţia de viceprimar.

Consilierul local de Rădăuţi, Traian Andronachi, înscris în PSD pe 12 martie, a primit 10 voturi, iar celălat candidat, fostul viceprimar Tiberiu Maerean, a obţinut un singur vot. Grupul consilierilor PNL s-a abţinut de la vot.

Maerean a declarat că hotărârea de Consiliu Local este nulă de drept, deoarece nu au fost precizate calea de atac a hotărârii şi termenele în cadrul cărora poate formula o contestaţie.

“Nu cred că lucrurile se termină aici. Chiar dacă, aparent, am fost înlăturat din funcţie, am dreptul la contestaţie şi îmi voi exercita acest drept. Mai mult, domnii colegi au uitat, în dispozitivul hotărârii, să stipuleze acest lucru şi, în consecinţă, hotărârea este nulă de drept. Pentru că nu mi-au dat calea de atac. Împotriva oricărei hotărâri, trebuie să se precizeze calea de atac. Ori, nu am cale de atac precizată, nu am termene în cadrul cărora să formulez atacul. Aşa că, nu pot decât să le mulţumesc pentru lipsa de rigoare în formularea unor acte care se doresc să fie cu caracter juridic. Deci, eu atacând în instanţa de contencios hotărârea de astăzi (n.r. – miercuri), îmi voi exercita în continuare prerogativele de primar, până la soluţionarea cazului de către instanţă.”

Viceprimarul proaspăt demis, Tiberiu Maerean, a semnalat nereguli şi chiar ilegalităţi, în ceea ce priveşte procesul de votare al consilierilor locali.

Chiar dacă s-a decis ca alegerea noului viceprimar să se facă prin vot secret, Maerean a descoperit că votul nu s-a desfăşurat în mod secret, iar consilierul PSD, Gheorghe Simota, care a fost preşedinte al şedinţei de miercuri, a asistat la procesul de votare în ambele tururi.

O altă greşeală a votanţilor a fost, în viziunea lui Maerean, aceea că turul II al alegerilor a fost ilegal organizat.

Tiberiu Maerean a precizat, încă o dată, că va depune contestaţie, astfel încât decizia să nu poată fi pusa în aplicare.

Maerean: “Conform legii, viceprimarul se alege cu 50% + 1 din numărul de consilieri în funcţie. La Rădăuţi, sunt 19 consilieri în funcţie, deci îi trebuiau 10 voturi lui Traian Andronachi. În mod abuziv, se trece, în aceeaşi şedinţă, la organizarea a încă unui tur de scrutin, cu aceeaşi candidaţi. Asta înseamnă că declanşăm o presiune suplimentară asupra celor care deja au votat, la primul tur. Daţi-mi voie să remarc că, în desfăşurarea acestui tur de scrutin, am observat o problemă de procedură, şi anume: votarea se desfăşura într-un birou şi urna se afla pe culoar. Votantul (electorul) lua ştampila de vot, intra în acel birou, uşa biroului era deschisă, iar domnul Simota Gheorghe stătea rezemat de tocul uşii şi privea în birou. După ce colegul consilier îşi exercita dreptul de vot, îi arăta acestuia modul în care a votat. Am surprins acest lucru, l-am luat pe dl. Simota de braţ şi, în faţa camerelor de luat vederi, l-am întrebat de ce face acest lucru, de ce se uită în încăperea în care se votează, de ce colegul îi arată buletinul de vot. Acelaşi lucru s-a practicat şi la turul II (pentru că a fost şi un tur II), în care, chiar dacă eu mă străduiam să închid uşa, pentru a asigura secretul votului, la ieşire, colegii încercau, într-un fel sau altul, să îi arate buletinul de vot colegului Simota. Deci, dl. Simota nu făcea parte nici din comisia de validare şi nici nu avea ce să caute, în mod legitim, la acea uşă. Revenind: după exprimarea voturilor şi numărarea lor, dl. Andronachi, neîndeplinind numărul de voturi necesar, în mod abuziv, s-a trecut la organizarea unui nou tur de scrutin. De ce spun abuziv: pentru că legea nu prevede existenţa unui al doilea tur. Pe de altă parte, ei s-au prevalat de o reglementare existentă în regulamentul de organizare şi functionare a Consiliului Local, în care scrie că, în condiţiile acestea, se poate organiza un al doilea tur de scrutin, iar viceprimarul va fi ales cu numărul cel mai mare de voturi din cele exprimate. Lucru care contravine legii. Chiar dacă acest regulament a fost adoptat prin hotărâre de CL, nu a fost atacată hotărârea respectivă de catre Instituţia Prefectului Suceava, în ceea ce priveşte controlul de legalitate. Cu părere de rău spun că nu şi-a facut datoria Instituţia Prefectului, la vremea respectivă, această prevedere nu poate fi aplicată pentru că este ilegală.”

În urma şedinţei de Consiliu Local în care Tiberiu Maerean a fost înlocuit din funcţia de viceprimar, avocatul Doina Mirela Todorese, consilier PSD, a fost singura care a refuzat să participe la vot.

Ea şi-a depus demisia din Consiliul Local Rădăuţi şi din toate funcţiile deţinute în cadrul acestuia, motivând că refuză să se supună presiunilor facute de Nistor Tătar, preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Rădăuţi.

Luni, 23 martie, viceprimarul Tiberiu Maerean a susţinut o conferinţă de presa în care a prezentat care sunt, în opinia lui, motivele pentru care se doreşte înlăturarea sa din funcţie.

Maerean a prezentat în faţa reprezentanţilor mass-media o serie de 15 fapte cu caracter penal săvârşite în Primărie înainte de instalarea sa în funcţie, fapte referitoare la reabilitarea unor sedii de firme sau instituţii, lucrări de reparaţii drumuri şi modernizări trotuare, contracte păguboase încheiate de administraţia locală, retrocedări de imobile.

În emisiunea de miercuri din studioul VIVA FM Rădăuţi, Maerean a enumerat din nou unele dintre aceste fapte, concluzionând că se doreşte înlăturarea sa din funcţia de viceprimar pentru a nu mai avea acces la documentele din Primărie, considerând că aplicarea legii nu este prioritară pentru foştii săi colegi de partid.

Maerean: “Dorinţa de a fi înlăturat Tiberiu Maerean din funcţia de viceprimar cred că are saşe luni, adică exact de când am fost ales. Unii au dorit din prima clipă şi nu ştiu dacă mai sunt aceiaşi, probabil că da, iar alţii, noi, s-au alăturat pe parcurs. De ce s-au alăturat pe parcurs? Din raţiuni lesne de înteles. V-am spus, în mai multe rânduri, că au intrat în posesia mea o mulţime de documente, normal, legale, legate de încălcări ale legii de către aparatul propriu din Primărie. Atât timp cât o instanţă judecătorească, în motivarea sentinţei pe care o dă, spune că Primăria, în mod abuziv, a înstrăinat teren, imobil, ş.a.m.d., că Primăria, în mod abuziv, a împărţit teren despre care nu se facea vorbire în acţiune, inducând în acest fel, în eroare justiţia, că Primăria a făcut fel de fel de alte încălcări ale legii, că la Primărie a venit un document din partea unei case de avocatură care reprezintă o persoana din Rădăuţi, care a depus un dosar de retrocedare a unui imobil din strada Volovăţului nr. 22 şi primăria l-a trimis în luna august 2014 către S.C. Loredana S.R.L., unde patron cred că este Costel Galan, deputat, sau un membru al familiei dumnealui, spre competenta soluţionare, lucru care este neînţeles de către avocat şi care solicita clarificări şi solicită ca dosarul să fie preluat de primărie de la S.C. Loredana. Mai găsim o serie de alte acte, care dovedesc că activitatea infracţională (şi nu greşesc deloc când spun acest lucru) în Primăria Rădăuţi este extrem de extinsă, extrem de veche, nu este nimic nou, nu ţine de mandatul d-lui Olărean, ci cred că ţine, aşa cum bine ştiţi, de mandatul d-lui secretar Herghelegiu Haralambie, întâi şi întâi, ca sfătuitor, paznic al legii, veghetor în Primaria Rădăuţi al celor drepte, al celor de cuviinţă. Ori, vedeţi dumneavoastră, inclusiv persoane din aparatul juridic al Primăriei, la un moment dat, şi-au dat demisia şi au plecat. Şi alte persoane şi-au suspendat raporturile de serviciu, tocmai datorită presiunii de a prezenta în instanţă, sau a refuzului de a prezenta în instanţă, documente cu un caracter vădit ilegal. S-a ajuns la intervenţia Primăriei între două entităţi juridice.”

comments

comments