full screen background image

“Ziua Porţilor Deschise”, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava

ipj sv     Data de 25 martie a fost desemnată ca Ziua Poliţiei Române, prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002.

La această dată se sărbătoreşte şi Buna Vestire, simbol aflat pe primul steag al Marii Agii, preluat în timp şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.

Până la momentul revoluţiei de la 1848, instituţia care a precedat Poliţia a fost Agia, condusă de un Aga (denumire de origine turcească).

În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat şefului poliţiei, Marele Aga Mihăiţa Filipescu, drapelul pe care se afla sigla Steagului Agiei. Sigla este însoţită de o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului care îi aduce vestea cea bună (Buna Vestire), conform site-ului oficial al Poliţiei Române, care împlineşte luni 193 de ani de la atestare.

Cele mai vechi atestări ale instituţiei cu sarcini poliţieneşti datează încă din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu.

În aceste condiţii, Poliţia, ca dimensiune obligatorie a statului este la fel de veche şi la fel de actuală ca acesta.

Ea este o constantă a societăţii umane, fiind una dintre cele mai vechi instituţii cunoscute.

În fiecare an, cu ocazia zilei de 25 martie, oamenii legii organizează diferite activităţi pentru a sărbători Ziua Poliţiei Române în compania populaţiei în slujba căreia se află, pentru a-şi serba eroii şi pentru a-i aprecia pe cei mai buni.

În acest an, cu o zi în avans, în data de 24 martie, la orele 09.30, pentru marcarea evenimentului, IPJ Suceava a organizat “Cupa Presei la Tir”, 30 de jurnalişti executând o şedinţă de tragere cu armament din dotarea poliţiştilor.

Conducerea inspectoratului a acordat cupe şi diplome câştigătorilor dar şi celorlalţi participanţi.

Ulterior, la ora 13.00, la sediul IPJ Suceava, a avut loc ceremonia de avansare în gradul profesional următor a agenţilor şi ofiţerilor de poliţie.

După intonarea imnului naţional, s-a dat citire mesajelor ministrului Afacerilor Interne şi şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Şeful inspectoratului de poliţie judeţean Suceava, comisarul şef de poliţie Onea Viorel a citit ordinele de avansare în grad şi i-a felicitat pe poliţişti.

Au fost avansaţi la termen 23 de ofiţeri şi 113 de agenţi de poliţie.

Alţi 19 poliţişti au fost recompensaţi cu ,,mulţumiri scrise” pentru activitatea desfăşurată.

Pentru activităţile deosebite desfăşurate în anul precedent, au fost avansaţi înainte de termen 7 agenţi şi 3 ofiţeri de poliţie.

De asemenea, pentru marcarea evenimentului, cu sprijinul Arhivelor Naţionale Suceava, la sediul IPJ Suceava – la Galeria de Artă Millenium a fost organizată o expoziţie de imagini de arhivă care surprind aspecte din munca de poliţie de-a lungul timpului.

În data de 25 martie, la sediul IPJ Suceava se va organiza “Ziua Porţilor Deschise”, la care vor participa peste 100 de elevi suceveni.

Ulterior, între orele 13.00 – 15.00, la Mall-ul din Burdujeni se va organiza o expoziţie de tehnică de intervenţie.

Vor fi prezentate autospeciale de poliţie, laboratorul criminalistic mobil, trupele de intervenţie din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale, câinii de serviciu din cadrul Serviciului Criminalistic, armamentul din dotare.

comments

comments