full screen background image

Ministrul britanic al Apărării, la Bucureşti

Michael Fallon    Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, face, luni, o vizită la Bucureşti. Acesta a spus, după întâlnirea cu ministrul Mircea Duşa, că Marea Britanie va participa cu trupe în cele două comandamente NATO care vor funcţiona în România, arătându-se îngrijorat de securitatea pea Marea Neagră.

“I-am promis domnului ministru că vom fi împreună cu trupe în cele două comandamente care vor fi stabilite pe teritoriul dumneavoastră şi am salutat angajamentul pe care domnul ministru şi l-a luat ca să susţină Marea Britanie în rolul de naţiune-cadru pe care şi-l va asuma începând cu 2017. De asemenea, am împărtăşit îngrijorarea pe care România o are în ceea ce priveşte securitatea în Marea Neagră. (…) Vreau să vă anunţăm, astăzi, oficial, că unul dintre cele mai noi distrugătoare ale Marinei Regale Britanice va fi prezent la Constanţa, în luna octombrie”, a spus Fallon, scrie Mediafax.

Potrivit acestuia, ”sistemul de apărare antirachetă este unul defensiv, aşa cum spune şi numele, aşa cum este şi Alianţa NATO, una defensivă”.

”Avem dreptul să ne apărăm în acest format de alianţe de state”, a adăugat ministrul britanic al Apărării.

La rândul său,  ministrul Dușa a declarat că a discutat cu acesta despre situaţia politico-militară din zonă, dar şi despre măsurile care trebuie luate de cele două state pentru a asigura pe Marea Neagră o prezenţă permanentă, prin rotaţie, a capabilităţilor NATO.

“Un prim subiect abordat se referă la securitatea şi la situaţia politico-militară din zona noastră ca urmare a crizei din Ucraina şi anexării de către Rusia a Crimeei, dar şi situaţia de securitate pe Marea Neagră şi măsurile pe care trebuie să le luăm împreună pentru a asigura o prezenţă permanentă, prin rotaţie, pe Marea Neagră a capabilităţilor NATO. De asemenea, am analizat stadiul cooperării noastre în NATO între cele două ministere, am discutat despre modul în care se îndeplinesc măsurile de reasigurare pe flancul estic al NATO şi al Uniunii Europene, ca urmare a măsurilor stabilite la Summitul din Ţara Galilor şi a măsurilor stabilite de miniştrii Apărării la şedinţa NATO de acum o lună. L-am felicitat pe domnul ministru că Marea Britanie şi-a asumat rolul de naţiune-cadru în perioada 2016-2018 privind crearea forţei de reacţie rapidă şi că România va fi prezentă în cadrul acestei capabilităţi militare cu capabilităţile care vor rezulta în urma conferinţelor de generare a forţei”, a declarat Mircea Duşa.

comments

comments