full screen background image

Lucrările la Cetatea de Scaun a Sucevei se apropie de final

cetsv1     În acest an, Consiliul Judeţean va achiziţiona o parte din necesarul de dotare şi de prezentare în format multi-media pentru Cetatea de Scaun.

Preşedintele executivului judeţean, Cătălin Nechifor, a vorbit, la Radio VIVA FM, despre ceeea ce presupune restaurarea unui asemenea monument şi despre cum poate fi pus, cu adevărat, în valoare.

Nechifor: “La Cetatea de Scaun se lucrează în continuare, mai e câte ceva de făcut, nu foarte mult. În schimb, în acest an, din buget propriu, vom demara o achiziţie pentru o parte de dotare şi o parte de prezentare în format multi-media, deci o chestiune despre viitor a cetăţii. Pentru că, nu e suficient să o restaurezi, să o ai pusă într-o bună condiţie, să o salvezi ca monument, pentru că, ştim bine, unul dintre obiective a fost şi acel versant de NV, care a trebuit stabilizat. Exista riscul ca cetatea să plece cu totul la vale, pentru că era o zonă cu infiltraţii, cu alunecări de teren, dar s-a stabilizat, în prezent. Sigur, toate trebuie luate într-un algoritm mai complex. Pentru că oamenii sunt din ce în ce mai doritori să afle lucruri mai multe, să fie o prezentare interactivă. Acolo vor fi şi holograme, cu personaje istorice, va fi şi acel sistem de lumini şi de sunet, care să-i dea o atmosferă mai intimă, mai apropiată de realitate. Practic, dorinţa noastră este ca vizitatorii chiar să simtă acolo ceva special, pentru că cetăţi mai există. Important e cum le pui în valoare altfel decât în altă parte.”

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat recent că redeschiderea oficială a Cetăţii de Scaun a Sucevei a fost amânată pentru luna iunie, din cauza lucrărilor suplimentare la zidurile exterioare.

Ursu a precizat că toate cheltuielile vor fi suportate din bugetul Consiliului Judeţean, fiind neeligibile în cadrul proiectului european.

El a menționat că aproape toate celelalte dotări au fost realizate, inclusiv iluminatul ambiental, parte a spectacolului de sunet și lumini.

Lucrările de la Cetatea de Scaun au constat în consolidarea versantului de nord, refacerea zidurilor, iluminarea interioară şi exterioară, amenajarea unei parcări cu 100 de locuri pentru autoturisme şi 9 pentru autocare, plus un centru de informare.

Investiţiile de aproape 12 milioane de euro sunt derulate de “General Construct”, “Loial” şi “Restaco” Suceava, în colaborare cu “Grup Corint” Alba Iulia.

comments

comments