full screen background image

Reuniunea Consiliului Național al PSD a început

cnpsd     Reuniunea Consiliului Național al PSD a început, vineri, la Palatul Parlamentului, în prezența președintelui partidului, Victor Ponta, și a liderilor formațiunii. Nu este prezent președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

În cadrul reuniunii, care se va desfășura vineri după-amiază și sâmbătă, membrii Consiliului Național al PSD vor desemna un nou președinte al acestui for, la aproape trei ani de când funcția nu mai este ocupată de fostul premier Adrian Năstase, singurul candidat fiind Rovana Plumb.

Consiliul Național va aduce totodată o serie de modificări statutului partidului — o serie de amendamente se referă la cei inculpați sau condamnați pentru corupție, la funcțiile deținute în partid, dar și funcționării structurilor de conducere, prin scoaterea în afara deciziei politice chiar a Consiliului și transformarea acestuia într-un for de dezbatere ideologică.

Pe agenda consiliului, se află și raportul activității lui Victor Ponta ca președinte al PSD în ultimii cinci ani, document în care sunt prezentate o serie de date statistice privind realizările guvernării social-democrate.

Potrivit datelor raportului, în 2014, România a avut a cincea rată de creștere, de două ori mai mult decât media europeană și de peste trei ori mai mult raportat la media zonei euro. Raportul precizează că România a depășit în 2014 PIB-ul din 2008, susținând că este vorba despre o creștere “sustenabilă”, care s-ar baza în principal pe industrie cu valoare adăugată ridicată.

De asemenea, documentul arată că PIB-ul pe cap de locuitor a crescut în 2013 cu o mie de euro față de 2011 și cu 1.700 de euro față de 2008. Totodată, statisticile raportului indică o scădere a șomajului și o creștere a numărului de locuri de muncă.

În ceea ce privește rata de absorbție a fondurilor europene, documentul indică o creștere de aproape șapte ori în ianuarie 2015, față de aprilie 2012, procentul absorbției fiind de 53% din alocarea UE 2007 — 2013.

În prima parte a zilei, în cadrul consiliului au avut loc ateliere de lucru pe domenii de activitate, Victor Ponta fiind prezent, între altele, alături de pensionari, precum și la discuțiile pe marginea Codului fiscal și la cel de agricultură.

comments

comments